Het kabinet overweegt het communicatiegeheim in de Telecommunicatiewet uit te breiden naar leveranciers van smartphones. Dit naar aanleiding van de bevindingen van Litouwse onderzoekers die censuur-software aantroffen op Chinese mobieltjes. De Baltische staat adviseert daarom geen telefoons van Xiaomi meer te kopen.
Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) kondigt dit aan in een Kamerbrief over software op telefoons uit China. Het kabinet bekijkt of het doelmatig is de Telecommunicatiewet aan te passen. Het communicatiegeheim geldt nu al voor aanbieders van openbare elektronische communicatienetwerken, maar dus niet specifiek voor leveranciers van smartphones.
Door het communicatiegeheim uit te breiden tot derden, waaronder hardware-fabrikanten, kan worden voorkomen dat Chinese telefoons met censuur-software op de markt komen. Het gaat daarbij specifiek om software die de communicatie van de gebruiker doorspit op termen die in China gevoelig liggen. De Litouwse tegenhanger van het NCSC trof op toestellen van onder meer Xiaomi dergelijke functionaliteit aan die periodiek geactualiseerd wordt.
De onderzoekers concluderen dat er op de in de Europese Unie verkochte smartphones van Chinese leveranciers geen censuur wordt toegepast. Ook het Duitse Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) heeft onderzoek gedaan. Daarbij zijn geen bijzonderheden aangetroffen.
Het feit dat deze software wordt meegeleverd, baart het Nederlandse kabinet tot zorgen. Dit kan namelijk inbreuk maken op de grondrechten van gebruikers. Daarom wordt gekeken of de wet moet worden aangepast.