De Dutch Data Center Association (DDA) verzet zich krachtig tegen het negatieve beeld dat van de sector is ontstaan. Volgens de belangenorganisatie leggen zowel de telecomsector als academici en denktanks uit zijn verband gerukte claims over het energieverbruik van datanetwerken neer. Door cijfers meer in een context te plaatsen hoopt de DDA op een beter begrip.
Dit komt naar voren uit het rapport ‘Impact 2022′ dat volgens de DDA laat zien wat de daadwerkelijke invloed van digitale infrastructuur en datacenters is. Ook denkt de branchevereniging aan de hand van (grotendeels) openbare bronnen te kunnen aantonen dat berichten in de media een verkeerd beeld van de sector geven. Te vaak wordt ook vergeten dat zonder datacenters geen digitale samenleving mogelijk is.
De DDA haalt ook hard uit naar netbeheerder Liander die de stroombehoefte van de datacenters schromelijk zou overdrijven. In het nieuwste investeringsplan dat deze maand uitkwam, blijft Liander hardnekkig neit-actuele, foutieve landelijke scenario’s gebruiken. ‘En dat terwijl cijfers, door henzelf en door het CBS, feitelijk een zeer veel lager groeipatroon aangeeft.’ De DDA zet zelfs vraagtekens achter het laagste groeiscenario van Liander. Dit scenario zou betekenen dat er tien jaar lang elk jaar een extra datacenter ter grootte van Meta/Facebook in Zeewolde bijkomt dat tevens direct operationeel is. DDA-directeur Stijn Grove: ‘Iedereen begrijpt dat dit onmogelijk is en een illusie.’ Nog bonter is het hoogste groeiscenario dat uitgaat van twintig extra Meta’s in tien jaar. De DDA snapt niet waarom de netbeheerders zo overdrijven.
Volgens de branchevereniging wemelt het van veel te hoge prognoses. Goede monitoring is daarom van wezenlijk belang. In Amsterdam meet netwerkbeheerder Liander sinds drie jaar de ontwikkeling van het stroomverbruik. De DDA concludeert hieruit dat de vele prognoses van de laatste jaren niet kloppen. De werkelijke groei ligt ver onder de laagste scenario’s, zo stelt het rapport.
Vreten
Behalve de netbeheerders krijgen ook de mobiele operators ervan langs. Ze claimen dat 5G massaal energie zal besparen, terwijl anderen weer beweren dat ‘het gigantisch energie zal vreten’. Beide zijn niet waar, aldus de DDA. ‘De feiten liggen ergens in het midden.’
De datacentersector is een energie-intensieve industrie. Het beheren van datacenters vergt nu eenmaal veel elektriciteit. Deze sector is echter volledig geëlektrificeerd. Van gas of olie wordt bijna geen gebruik gemaakt. De sector draait inmiddels voor 88 procent op duurzaam opgewekte stroom, stelt de DDA. Het rapport toont aan dat datacenters vergeleken met andere sectoren maar een kleine impact hebben.
Volgens de DDA zijn er veel andere sectoren in Nederland die evenveel of meer energie verbruiken. Voorbeelden zijn de gezondheidszorg, horeca, overheid en chemische industrie. Grove: ‘Als datacenters al energieslurpers zijn, wat zijn die andere sectoren dan?’
Urgenda
Dit vertekende beeld ontstaat ook doordat er veel onjuiste informatie wordt gedeeld over datacenters. Ook op de site van Urgenda. Deze Nederlandse actiegroep claimt daar dat de datacenter sector dertien miljard kWh per jaar verbruikt aan stroom. Uit cijfers van het CBS blijkt echter dan de datacenter sector 3,2 miljard kWh/jaar verbruikt, wat een factor vier kleiner is.
De DDA verzet zich ook tegen de gedachte dat datacenters best ergens anders in Europa terecht kunnen. Het verbruik van datacenters per hoofd van de bevolking zou in Nederland erg hoog zijn. Maar in Ierland is dit verbruik drie keer zo hoog. Ook Duitsland ‘scoort’ relatief hoger.
Verder stelt de DDA dat outsourcing en ‘hyperscalers’ in de cloud het wereldwijd energieverbruik al meer dan tien jaar stabiel houden. Migratie naar professionele datacenters en publieke cloud werkt juist energiebesparend. Ze zijn veel efficiënter dan de traditionele it die ze vervangen.
Een goed voorbeeld van energiebesparing is de Nederlandse Rijksoverheid die van 64 datacenters naar 5 consolideerde, en daarmee haar energieverbruik halveerde. Waar die 5 grotere
datacenters inmiddels gemonitord worden qua verbruik, werd dat niet gedaan voor de 64 locaties waar de apparatuur stond. Zo ontstaat een vertekend beeld van een steeds groter verbruik.
Klimaat
Op 21 april spreekt de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat over datacenters. Grove hoopt dat deze discussie gevoerd wordt op basis van feiten en cijfers over de sector, in plaats van stellingnames gebaseerd op beelden en mythes. Het nieuwe rapport moet daar een bijdrage aan leveren.
De sector pleit sinds 2017 voor een Nationale Datacenter Strategie. Hiervoor zijn wel wat stappen gezet. Maar tot daadwerkelijk beleid is het nooit gekomen, aldus de DDA. Intussen zijn de uitdagingen alleen maar toegenomen. De DDA dringt aan op een overkoepelende, interdepartementale strategie, goede afstemming en ambitieus beleid. Grove: ‘Zonder duidelijk beleid zijn zowel onze digitale doelstellingen, zoals benoemd in het kabinetsakkoord als de klimaatdoelen niet te realiseren.’
Ondanks dat het smeekbede is, kan ik me wel vinden in dit artikel.
Ik kijk ook altijd naar de reden waarom “anderen” fakenews rondspreiden.
Voor Liander (en hun collega’s) is het natuurlijk het probleem dat ze verantwoordelijk zijn voor leveringszekerheid en naast energieverbruikers, zijn er ook lokale leveranciers (teruglevering issues), etc… Dat lukt ze niet zo goed, dus proberen ze de aandacht te vestigen op “boosdoeners”. Urgenda zou het liefst terugkeren naar de tijd dat er geen enkele vorm van energie bestaat, dus alles waas maar een luchtje aan zit, gaan we in een slecht dachtlicht stellen. Dat is praktisch hun businessmodel.
Laten we zoals het artikel suggereert, onomstotelijke feiten gebruiken, om er dan pas een analyse op los te laten. Alleen onomstotelijke feiten vaststellen, zal al een kunst zijn, want als de feiten niet welgevallig zijn, gaan we ze zelf verzinnen.