Europa heeft voor het eerst een ai-toepassing goedgekeurd, met de naam Chestlink, die zonder tussenkomst van een arts kan meedelen aan patiënten dat er geen afwijkingen te zien zijn op een röntgenfoto, ook wel radiografie genoemd.
Voor het eerst heeft een softwaretoepassing met kunstmatige intelligentie die op eigen houtje medische beslissingen neemt Europese goedkeuring gekregen. De toepassing luistert naar de naam Chestlink en werd ontwikkeld door Oxipit, een Litouws bedrijf gespecialiseerd in ai-toepassingen voor medische beeldvorming.
In wezen is Chestlink software die röntgenbeelden beoordeelt. Is volgens deze software alles ok, dan laat het programma dat aan de patiënt weten zonder tussenkomst van een arts. Twijfelt de ai-toepassing of is er wél iets vreemds of verontrustend te zien is op de radiografie: dan verwijst Chestlink door naar een echte arts.
99 procent accuraat
‘Het is de eerst keer dat een ai-toepassing volledig autonoom medische diagnoses stelt en evaluaties uitvoert’, licht Oxipit-ceo Gediminas Peksys toe. Volgens de topman is Chestlink 99 procent accuraat en leidde dat tot ‘nul klinisch relevante fouten tijdens de ontwikkelings- en testfase’.
Is het wel ethisch om een ‘diagnose’ in de handen van een computertoepassing te leggen? ‘Machines kunnen bepaalde dingen véél beter en sneller dan de mens, maar het is de mens die de uitkomst moet verifiëren, valideren en tot slot: de verantwoordelijkheid dragen’, laat professor Chris Gastmans, hoofd van het Centrum voor Biomedische Ethiek en Recht (KU Leuven), door Het Nieuwsblad optekenen. ‘Juridisch-technisch kan en mag een computer of ai ook geen beslissingen treffen. Op dit moment moet de uitkomst altijd geverifieerd worden door een arts.’