Nederlandse mkb-bedrijven laten zich bij hun digitalisering weliswaar ondersteunen door de cloud, maar gebruiken die cloud nog onvoldoende om verder te groeien. Die conclusie trekt Amazon Web Services (AWS) op basis van een online-onderzoek onder vijfhonderd it-besluitvormers bij mkb-bedrijven met 10-250 werknemers in verschillende sectoren.
Doel van de studie, uitgevoerd door GfK, was om inzicht te krijgen in de status en uitdagingen van hun digitale transformatie. Daaruit blijkt dat 85 procent van het Nederlandse mkb zich in het proces van transformatie bevindt of van plan is dit in de nabije toekomst te starten. Deze omvorming moet op vele niveaus plaatsvinden, van de bedrijfscultuur, tot agile mechanismen en processen, en de adoptie van nieuwe tools.
Meer dan driekwart van de mkb’ers is dan ook van mening dat de cloud een essentiële tool is om de transitie te ondersteunen. Toch zien de ondernemers het potentieel van de cloud niet volledig of benutten deze niet genoeg. Zo wordt cloud computing gezien als een it-oplossing en niet als een strategische zakelijke beslissing. Verder wordt de technologie veelal ingezet om te voorzien in de basisbehoeften van een bedrijf en is deze niet geïmplementeerd met een doelstelling van groei, innovatie of concurrentievermogen.
Als it-oplossing
Dat het mkb de cloud ziet als een it-oplossing in plaats van een bedrijfsoplossing, wordt ook duidelijk als je het soort diensten turft dat mkb-bedrijven het meest in de cloud gebruiken. Bijvoorbeeld voor het optimaliseren van interne processen, zoals documentbeheer (48 procent), samenwerking en -communicatie op kantoor (46), financiën (42) en databasebeheer (34) – en dus veel minder voor het digitaliseren van zaken als klantenservice (21), marketing (25), crm (30) of logistiek (17). Dit houdt verband met de technische redenen om naar de cloud te migreren en dat beslissingen over de cloud doorgaans vallen bij it-leiders in plaats van bij het management of besluitvormers op andere afdelingen.
Wat ook niet helpt, is dat twee derde van de organisaties belemmeringen op hun weg naar verdere digitalisering ervaren, veelal veroorzaakt door het gebrek aan interne kennis en vaardigheden.
Overheid
De digitale transformatie van het mkb is een belangrijk onderwerp voor de Nederlandse overheid. Die heeft een ambitieus initiatief aangekondigd om digitalisering van het mkb te helpen versnellen. Ook geeft zij prioriteit aan omvangrijke investeringen in omscholingsprojecten op het gebied van ict en technologie om zo de kansen van digitalisering ten volle te benutten. Middelgrote en kleine ondernemingen vormen de hoeksteen van de Nederlandse economie; hun modernisering is essentieel voor het gehele markt en vertegenwoordigt een groeikans.
Angelina Best van Kampen, commercial segment leader bij AWS, wijst erop dat het mkb maar liefst 99 procent van de bedrijven in Nederland vertegenwoordigt en zeventig procent van de beroepsbevolking in het land. ‘Het benadrukt het belang van investeringen in de digitale vaardigheden van de Nederlandse beroepsbevolking in de komende jaren, te beginnen vandaag.’
Het gebruikelijke gesjoemel met de percentages en AWS die AWS adviseert.
Cloud als it-feestje in plaats van het hele bedrijf.
Ik kan me het wel voorstellen.
Niemand die het snapt en geen mensen die het kunnen uitvoeren.
Toch is er nog een reden dat het allemaal niet zo opschiet, die verhuizing naar cloud.
Zelf ben ik certified architect/developer/sysops aws en het meest ondoorzichtige onderdeel, zowel in praktijk als theorie vind ik die kosten.
On-prem is ook niet gratis maar in ieder geval geen verassingen als iemand een hoop resources heeft aangevraagd die niet gebruikt maar wel betaald worden. En dat gaat makkelijk als pay-per-use een vinkje je is. Er zijn veel vinkjes in de cloud weet de boekhouder.
Volgens mij is er slechts een beperkt aantal business cases waar cloud echt een verbetering biedt :
Extreem flexibel gebruik van de diensten die je levert en/of zelf nodig hebt. Management en medewerkers begrijpen iets van IT architectuur, HA/DR, security en juridische aspecten. Ze interesseren zich waar data zich bevindt en waar die wordt opgeslagen. En je applicatie moet zich lenen voor microservices en/of serverless. Ik zou zeggen, kijk eens om je heen hoe de vlag erbij hangt. Vraag eens aan de jeugd die geen huis meer kan kopen en het spaargeld aan het huren van een scooter of fiets uitgeeft. pay-per-use en er wordt zeker iemand rijk van. Die laat dan een onderzoek doen met als uitkomst dat we nog meer moeten huren 😉