Het kost wat moeite. Maar power management in datacenters loont zeker. Door servers in de spaarstand te zetten als ze niet worden gebruikt, kan 10 tot 15 procent energie worden bespaard. Het Amsterdamse energiebesparingsprogramma Leap voor datacenters waar ook NLdigital bij was betrokken, zag begin 2020 zelfs mogelijkheden binnen drie jaar tot 40 procent energie te besparen. Met amper drie kwartalen te gaan lijkt die doelstelling volstrekt onhaalbaar
Wat je in dit soort situaties kan verwachten is dat politiek en overheid zich gaan roeren. Ingrepen lijken in aantocht. Het Parool bericht dat de Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck datacenters die energie verspillen, met een dwangsom wil bestraffen. Ze eist naleving van de al sinds 2019 geldende wettelijke verplichting tot energie besparen. Een deel van de datacenters (zo’n 25) moet volgens haar ongebruikte servers in de spaarstand zetten op straffe van een herstelsanctie.
Van Doorninck heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied gevraagd over te gaan tot handhaving. De wethouder wil ook andere gemeenten en provincies hierbij betrekken.
Volgens haar lukte het in 2021 niet hierover afspraken te maken met de betrokken sector.
De brancheverenigingen Dutch Data Center Association (DDA) en NLdigital zeggen niet verantwoordelijk te zijn voor apparatuur van hun klanten en het instellen van servers. Ze gaan daarom de eigenaren van deze servers wijzen op de wettelijke verplichting. Ook zullen ze hen informeren over de mogelijkheden tot optimalisatie van power management.
Is dat niet rijkelijk laat? En is zo’n informatieronde wel voldoende? Houden beide brancheverenigingen het maatschappelijk belang genoeg in de gaten? Zijn er mogelijkheden klanten tot optimalisatie te dwingen? En kan de branche niet beter zelf de regie houden in plaats van politieke maatregelen af te wachten? Wat vindt u?
De groene khmer in Amsterdam maakt zich populair met symboolpolitiek want ambities op papier zetten blijkt makkelijker dan ze te realiseren en je hoeft geen natuurkundige te zijn om te begrijpen dat je geen 40% energie gaat besparen met een maatregel die nog geen 10% oplevert. Verder ben ik benieuwd welke uitgangspunten genomen worden voor de handhaving want de wethouder kan van alles willen maar ik denk dat het verplichten tot één technisch uitgangspunt nogal wankel is voor boetes. Tenslotte kan een andere manier van koelen al meer energie besparen dan de 7% van eco-mode terwijl restwarmte waarde heeft als deze gebruikt kan worden.
Soms is symboolpolitiek een handig middel, maar in dit geval lijkt het meer op meedeinen met het algemene sentiment. Van een “Happy Flow” op het gebied van datacenters en energiebesparing lijkt nu geen sprake meer te zijn, marketing-technisch. En dat is jammer, want de regio Amsterdam heeft veel te danken aan al die datacenters en ook de gemeente wilde zelf toch zo graag meedoen aan het promoten van de regio als Digitale Mainport van Europa?
Handhaven in plaats van meedenken en constructief meewerken aan een oplossing zou de wethouder meer sieren, die nu tegen de verkeerde spelers in “de sector” / dataketen lijkt te willen gaan optreden. Maar ook de eigenaren van de servers in de datacenters, die in principe de stroomrekening betalen en geld kunnen besparen, hebben een probleem. En dat zijn bijvoorbeeld de applicatie-ontwikkelaars die zich niet bewust zijn dat 24×7 alles zo gedetailleerd mogelijk vastleggen in logbestanden ervoor zorgt dat servers en niet gebruikte opslag- en verwerkingsonderdelen in de infrastructuur “altijd aan” blijven. Zoals Oudlid al meldt zijn er snellere en effectievere manieren om toch richting die 40% energiebesparing in de keten te komen waarmee de regio inclusief de gemeente in 2020 een veel te grote ecologische broek aantrok.
Maar KPN kon met 1 BIOS-instelling 7% besparen zonder performanceverlies. Niet gevirtualiseerde ‘old style’ servers van de Omgevingsdienst (die nu moet gaan handhaven) haalden door het omzetten de power settings van “high performance” naar “balanced” van hun 3 bescheiden servertjes toch mooi in 1 klap 14% energiebesparing. Dat zijn dus prima en enthousiaste ambassadeurs en niet alleen maar controleurs en boete-opleggers. En in hoeverre heeft de gemeente Amsterdam zelf al de adviezen uit de Handleiding Happy Flow 1.0 uit december 2020 toegepast? Of laat ze zichzelf of haar cloud-dienstverleners nu een boete opleggen (die ze vervolgens vast kunnen doorbelasten)? Vertaal die folder ook nog even in het Engels, zou ik zeggen en aan de slag om in ieder geval die 10-13% te gaan halen! https://amsterdameconomicboard.com/app/uploads/2022/02/Handleiding-Happy-Flow.pdf