Digitale communicatie is de motor voor economische groei in Europa. Uit deze sector ontving het Europees Octrooibureau (EOB) vorig jaar 15.400 aanvragen voor een octrooi, een stijging van ruim negen procent vergeleken met 2020. Op gebied van computertechnologie werden 14.671 octrooien aangevraagd, een stijging van bijna tien procent.
In beide sectoren werden de grootste toenames geboekt, een illustratie van de digitale transformatie. Ook medische technologie mag zich in een grote belangstelling verheugen, hetgeen geen verrassing is gezien de pandemie.
Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde EPO Patent Index 2021. Het aantal octrooiaanvragen dat Nederlandse bedrijven indienden, is vorig jaar met 3,1 procent gestegen. Het is de sterkste groei sinds 2015. De negatieve trend van dalende aanvragen in de twee voorgaande jaren is daarmee omgebogen. Met 6.581 octrooiaanvragen staat Nederland op de derde plek in de EU. Wereldwijd zijn we achtste. Huawei, Samsung en LG voeren de ranglijst aan. Daarna komen Ericsson en Siemens, gevolgd door Raytheon en Qualcomm.
Philips bleef vorig jaar Nederlands meest actieve aanvrager van Europese octrooien. In de sector medische technologie was Philips ook koploper. Na het elektronicaconcern volgden in Nederland Signify, Airbus, ASML, NXP, Stellantis, DSM en STMicroelectronics. Een aantal van hen is in Nederland om fiscale redenen gevestigd. Het aantal Nederlandse octrooiaanvragen op gebied van computertechnologie daalde met 5,5 procent tot 364. Dit was tegen de algemene trend in. Op gebied van digitale communicatie kwamen er uit Nederland 246 aanvragen, een stijging met 5,1 procent.
In de stedenranglijst is Eindhoven na München en Parijs Europa’s grootste centrum van innovatie. De provincie Noord-Brabant blijft de leidende Nederlandse regio in octrooiaanvragen, goed voor iets meer dan de helft van alle Nederlandse aanvragen.