De EU beraadt zich over een wetsvoorstel dat het mogelijk moet maken transacties van cryptomunten te traceren. Anonieme transacties zijn dan te voorkomen. In twee commissies is het voorstel al goedgekeurd, later deze maand buigt het Europese Parlement zich er over. Dat meldt Reuters.
Volgens het wetsvoorstel, dat eind vorig jaar werd opgesteld door de Europese Commissie, zouden cryptobedrijven en -exchanges informatie moeten verzamelen en opslaan van alle personen die transacties uitvoeren met cryptomunten. ‘Op die manier moet het gemakkelijker worden om dubieuze transacties op te sporen, verdachte portefeuilles te ‘bevriezen’ en transacties met een hoog risico te ontmoedigen’, zegt Ernest Urtasun van de Spaanse Groenen.
Aanvankelijk had de Commissie de maatregelen beperkt tot transacties van meer dan duizend euro, maar die minimumgrens is geschrapt. Als het ontwerp wordt goedgekeurd, zal dit betrekking hebben op alle transacties. Ook crytoportefeuilles die door de eigenaren zelf beheerd worden (en die dus niet bij een exchange zitten) moeten onder de regels vallen. Momenteel is er in Europa geen wettelijke manier cryptotransacties te monitoren. De EU bekijkt ook of de European Banking Authority een lijst moet opstellen van cryptobedrijven die ‘een hoog risico’ lopen op zich niet aan de regels houden.
Paul Grewal, chief legal officer van Coinbase, een van de grootste exchanges die actief is, meent dat de nieuwe regels de innovatie in de sector bemoeilijken. Hij wijst erop dat traditionele cash nog altijd de meest gebruikte manier is om opbrengsten van financiële misdaden te verbergen, veel meer dan cryptogeld.
Hilarisch.
Men heeft dus nog stééds niet begrepen hoe crimineel geld werkt.
En hoe cryptovaluta werkt.
En dat die twee helemaal niets met elkaar te maken hebben.
Erg goed deze regulering. Zowat alles in Europa is gereguleerd. En ja, we kennen innovatie. Dat regulering innovatie tegenhoud, dat is echt kul. Begrijpelijk dat de man dat zegt, hij spreekt voor eigen parochie. En voor zijn eigen portemonnaie. Niks bijzonders, doet iedereen.
Dan het argument mbt criminaliteit. Met regulering bereik je wat je wil (althans, dat zou kunnen): inzicht in geldstromen. En dat met normale valuta meer zou worden gefraudeerd dan met crypto (en dat je crypto dus maar niet moet aanpakken): ook dit is flauwe kul.