De vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie en NLdigital Werkgeversvereniging hebben voor dit jaar een nieuwe cao afgesloten voor de informatie-, communicatie- en kantoortechnologiebranche. De overeenkomst gaat met terugwerkende kracht per 1 januari 2022 in en kent een loonsverhoging van 2,9 procent. Eerder boden de werkgevers 2,3 procent maar daar namen de bonden geen genoegen mee.
Ger Klinkenberg van FNV ICT is tevreden over het behaalde resultaat, net als de leden. Zo’n 90 procent stemde voor, een vergelijkbaar beeld te zien bij CNV en De Unie, aldus Klinkenberg.
De onderhandelingen over de cao ICK voor 2022 liepen eind vorig jaar vast. De NLdigital Werkgeversvereniging, die namens de bedrijven uit de ick spreekt, legde een loonsverhogingbod van 2,3 procent op tafel voor de ongeveer vijfduizend medewerkers in de branche. De vakbonden eisten een verhoging van 3,8 procent.
Begin maart boden de vakbonden de werkgeversvereniging een petitie voor meer loon aan, ondertekend door 633 werknemers uit de sector, zowel leden als niet-leden. Uiteindelijk kwamen de partijen tot een akkoord met een loonsverhoging van 2,9 procent. Het toont volgens FNV-bestuurder Klinkenberg aan dat het loont om je te laten horen. ‘Ik merk dat dit besef ook onder niet leden is gaan leven. Wat ook helpt is dat we met onze digitale acties meer werknemers hebben weten te bereiken. Dat werkt voor mensen laagdrempeliger dan het bezoeken van een bijeenkomst.’
cao ICK 2022
Net als voorgaande jaren heeft de nieuwe cao ICK een looptijd van een jaar. Andere punten (waarvan sommige ingaan op 1 juli 2022) uit de collectieve arbeidsovereenkomst zijn onder meer:
– een persoonlijk ontwikkelingsbudget blijft voor medewerkers drie jaar geldig;
– Vergoeding voor thuiswerken: 2 euro per thuisgewerkte dag indien er geen regeling bestaat;
– De reistijd naar de werklocatie (anders dan de standplaats) die niet als werktijd wordt aangemerkt wordt teruggebracht naar 45 minuten enkele reis;
– Jeugdlonen: de cao ICK bevat geen specifieke leeftijdschalen meer. Hierdoor worden medewerkers uit alle leeftijdscategorieën ingedeeld in de toepasselijke functionele schalen zonder vermindering van het loon op basis van leeftijd;
– Diversiteit: de volgende verklaring wordt opgenomen: ‘De werkgever voert beleid dat is gericht op een divers samengesteld personeelsbestand en een inclusieve organisatiecultuur. De werkgever zal hierbij de verschillende dimensies van diversiteit in overweging nemen (zoals bijvoorbeeld gender, lhbtiq+, leeftijd, afkomst, arbeidshandicap) en zich richten op díe dimensie, die past bij de organisatie en haar ambitie op het gebied van diversiteit en inclusiviteit. Het beleid richt zich op onderwerpen als gelijke beloning en gelijke in- en doorstroomkansen. De werkgever richt zich hierbij bijvoorbeeld op anoniem solliciteren, onderzoek naar beloningsverschillen, hanteren van de recruitercode, transparant promotiebeleid of het inrichten van een diversiteitprogramma binnen de organisatie’.
5000 medewerkers die vallen onder deze CAO.
Hoeveel mensen werken er in de ICT. Dan wil ik nog wel alle organisaties waar ICT geen primair product is, eraf halen (dus alle financiele instellingen, overheidsorgansen, bedrijven die iets anders produceren dan voornamelijk iets ICT achtigs. Wat houden we dan over: alle detacherings en ICT-dienstverleners, en consultancy bedrijven die primair iets met ICT doen. Dat werken toch totaal meer dan 5000 man?