Het Adviescollege ICT-toetsing vreest dat Nederland niet (tijdig) kan voldoen aan de eisen die de EU stelt aan het Europaloket. Deze voorziening regelt het berichtenverkeer met lidstaten over terugkeer-besluiten en inreisgegevens van derdelanders. Het risico bestaat nu dat Nederland de beveiliging en privacybescherming niet snel genoeg op orde heeft. Volgens het Adviescollege zijn de aansluiteisen en governance-structuur voor de ketenpartners en de eisen voor het Europaloket onvoldoende uitgewerkt.
Het Adviescollege maant de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken binnen de keten Grenzen en Veiligheid een eenduidige en transparante governance voor beveiliging en privacybescherming in te richten. Verder wordt erop aangedrongen de eisen voor het Europaloket aan te scherpen. Beide ministeries moeten maatregelen te nemen om het risico op verdere uitloop te beperken.
Dit blijkt uit een brief van minister Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw heeft de security- en privacyafspraken inmiddels aangescherpt. Deze worden afgestemd met de ketenpartners. Dat geldt eveneens voor de aansluitvoorwaarden op het Europaloket. Tevens zal Yeşilgöz meer sturing aanbrengen op de implementatie van deze eisen. Ze heeft het tweede advies om de specificaties van het Europaloket te completeren, ook ter harte genomen. Samen met de ketenpartners worden de specificaties expliciet vastgesteld en in de planning van het project opgenomen.
Aan veranderingen onderhevig
Yeşilgöz hoopt het risico op uitloop te kunnen beperken. Volgens haar is de planning van het project JBZ-systemen (Justitie en Binnenlandse Zaken) echter complex. Bovendien is sprake van diverse Europese- en nationale afhankelijkheden. De minister schrijft: ‘Centraal staat de opgelegde taakstellende planning vanuit Europa. Deze Europese planning is echter voortdurend aan veranderingen onderhevig.’
Ze wijst op de huidige vertragingen bij de ontwikkeling door het Europese agentschap EU-Lisa van de centrale Europese systemen. Het realiseren van centrale voorzieningen en koppelvlakken voor de implementatie van het Schengen Informatie Systeem (SIS) en het toegangssysteem voor visahouders (EES) hangt af van stabiele en goede Europese centrale systemen. EU-Lisa moet die maken.