Zat Hewlett Packard Enterprise (HPE) lange tijd in de hoek waar de klappen vielen, daar kruipt het intussen uit. Met een flexibele it-infrastructuur voor klanten als missie. En met een geleidelijke uitbouw van hun aanbod.
Als we het een oneerbiedig stellen, dan is HPE is een restant van een mastodont die in drie bedrijven uiteen viel. Het bedrijf splitste enkele jaren geleden met HP, dat actief is in de pc- en printermarkt. HPE richt zich op oplossingen en infrastructuur voor de zakelijke markt. En dan was er ook nog Hewlett Packard Enterprise Services dat samenging met CSC (Computer Sciences Corporation) en uiteindelijk DXC Technology werd.
De interne splitsing was maar één deel van het verhaal. HPE kreeg de voorbije jaren nogal wat concurrentie van (publieke-)cloudleveranciers als Amazon AWS, Microsoft en Google. Het bedrijf moest sinds de oprichting ook enkele ontslagrondes aankondigen.
Maar HPE behield wel consequent zijn focus op een aanbod rond hybride cloud en edge computing, en die strategie lijkt zijn vruchten af te werpen. Op een online-event vorige week gaf Antonio Neri, ceo van HPE, mee dat de bestellingen van HPE al drie kwartalen op rij met meer dan twintig procent groeien. Vooral de as-a-service-business, rond flexibele infrastructuur en het GreenLake-platform, doet het goed. Die groeit, volgens de ceo, met ruim 130 procent op jaarbasis.
In vergelijking met de gevestigde business van HPE, rond servers en opslag, is deze poot natuurlijk vrij nieuw. ‘Toch is de groei opmerkelijk’, stelt Crawford Del Prete, president bij IDC, in een commentaar op het event. ‘Het geeft aan dat bedrijven voor hun eigen it-infrastructuur toch een zeker niveau van flexibiliteit willen’, stelt de analist. ‘HPE was vrij vroeg om de nood bij klanten te identificeren om it als dienst te kopen, en niet zozeer of enkel in de publieke cloud. Het bedrijf heeft de voorbije jaren ook altijd dat aanbod uitgebreid.’
Ecosysteem
Dat aanbod wordt dan ook verder uitgebouwd, en dat op diverse vlakken. Heel wat aandacht ging naar het ecosysteem, wat ook nodig is vermits zowat zeventig procent van de omzet van HPE op de een of andere manier is gerelateerd aan het kanaal.
En voor het eerst sinds de aankondiging in maart 2021 is HPE GreenLake nu direct beschikbaar in de cloudmarktplaatsen en e-commerce-platforms van Also Group, Arrow Electronics, Ingram Micro en TD Synnex. Hiermee is HPE GreenLake, naar eigen zeggen, opengesteld voor meer dan honderdduizend partners, die gebruik kunnen maken van het platform. Om de beschikbaarheid van GreenLake kracht bij te zetten, kondigt HPE een nieuwe wereldwijde overeenkomst aan met Digital Realty, een vooraanstaande aanbieder van cloud- en carrier-neutrale datacenter-, colocatie- en interconnectie-oplossingen.
Netwerk-as-a-service
Zelf blijft HPE ook zijn GreenLake-portfolio verder uitbouwen met als doel om al zijn oplossingen en diensten ‘as-a-service’ te leveren. Met de komst van GreenLake for Aruba Networking biedt HPE nu network-as-a-service (naas)-opties, die tegelijk ook voor een verdere integratie met van dochterbedrijf Aruba zorgen. Voor datadiensten is HPE GreenLake Dataservices uitgebreid met storage- en dataprotectie-opties.
Eerder gaf HPE al aan, bij monde van Bart De Bodt, GreenLake-businessmanager bij HPE, dat het zijn volledige portfolio in een as-a-service-model zal aanbieden tegen eind 2022. Het bedrijf timmert verder aan die weg.