Dit voorjaar gaat Airmour van start, een met Europees geld gefinancierd project voor de ontwikkeling van drone-toepassingen in stedelijke gebieden. Het betreft de inzet van drones voor hulpdiensten en voor medische toepassingen.
Airmour is onderdeel van het Horizon 2020-project. Dat zijn subsidies voor innovaties die impact hebben op de maatschappij. Airmour start dit voorjaar en brengt eerst de behoeften aan luchtmobiliteit in kaart. Het gaat om een inventarisatie onder gemeenten, operators, regelgevers, bedrijven en partijen uit de medische sector. Ook worden bestaande onderzoeken en initiatieven meegewogen.
Dit najaar vinden de eerste demonstratievluchten plaats. Die moeten het onderzoekswerk valideren. Ze vinden plaats in Stavanger (Noorwegen), Helsinki (Finland) en Kassel (Duitsland). Er wordt eerst getest met dronetransport voor medische producten, waarna vluchten met ambulancepersoneel volgen. Bij die tests wordt met dummies gewerkt. In Luxemburg en Dubai vinden tests in een simulatieomgeving plaats.
Trainingen
Er wordt een trainingsprogramma voor stedelijke luchtmobiliteit ontwikkeld en er moet een integratiegids ontstaan voor een nieuwe gis-(geografisch informatiesysteem)-tool. Die tool moet besluitvormers helpen bij het visualiseren van grond- en vluchtdata, zoals gegevens over geluidsoverlast, natuurbescherming, vliegverboden en mobiliteitsknooppunten. Er wordt ook een drone-acceptatieonderzoek gedaan onder duizend burgers.
In totaal zijn dertien partners uit zes verschillende Europese landen bij het project betrokken. Het Airmour-project loopt tot eind 2023.