De octa is een meteorologische meeteenheid die bewolking uitdrukt op een bepaalde plaats. Gezien de snelheid waarmee de virtuele Cloud-technologie zich ontwikkelt, zullen we wellicht binnenkort een soortgelijke meeteenheid nodig hebben om het aantal Cloud-computing systemen of diensten uit te drukken die in gebruik zijn bij ieder bedrijf. De multi-cloudstrategie is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen bij moderne bedrijven en organisaties.
In de studie “2021: State of Multi-cloud”, stelt Turbonomic (een dochtermaatschappij van IBM) dat ongeveer 30 procent van bedrijven momenteel drie of meer Clouds gebruikt.
Maar voor bedrijven is het van essentieel belang dat ze alleen het beste kiezen uit alle Cloudoplossingen van verschillende leveranciers, om zo de ultieme IT-omgeving en infrastructuren te kunnen bouwen waarop ze al hun processen en operaties laten draaien die nodig zijn om hun bedrijf op te schalen.
Bedrijven kunnen zo bij het bouwen van hun Cloudsystemen profiteren van onderdelen van de meest scherp geprijsde providers op de markt. Ze kunnen hiermee nog steeds heel hoge IT-prestaties bereiken, terwijl ze hun algemene IT-kosten verlagen.
Hierbij komt nog de kwestie van betrouwbaarheid kijken: dankzij Multi-Cloud bent u niet afhankelijk van één enkele Cloud provider. U kan de volgende Cloud desgewenst als back-up gebruiken voor de vorige. The sky is the limit.
Zoveel flexibiliteit en computerkracht lijkt misschien een perfect IT-scenario, waar niets mis kan lopen. Nou niet echt. De voordelen van een multi-cloudomgeving kunnen benut worden, op voorwaarde dat ze juist toegepast en beheerd worden. Maar wat houdt dat precies in?
De complexe aard van de multi-cloud is net wat deze oplossing zo moeilijk beheersbaar maakt. Stel dat u 10 verschillende Clouds gebruikt van 10 verschillende providers en dat deze allemaal verschillende toepassingen hebben. Een pessimist zou zeggen dat u om problemen vraagt. U heeft dan zowel de nodige vaardigheden als kennis nodig (en véél tijd en middelen uiteraard) om al deze systemen en diensten goed te kunnen monitoren.
Wat kan er gebeuren als men knoeit met de Clouds?
De complexe aard van de multi-cloud is net wat deze oplossing zo moeilijk beheersbaar maakt. Stel dat u 10 verschillende Clouds gebruikt van 10 verschillende providers en dat deze allemaal verschillende toepassingen hebben. Een pessimist zou zeggen dat u om problemen vraagt. U heeft dan zowel de nodige vaardigheden als kennis nodig (en véél tijd en middelen uiteraard) om al deze systemen en diensten goed te kunnen monitoren.
Wat kan er gebeuren als men knoeit met de Clouds?
Hou er ook rekening mee dat het gebruiken van verschillende Cloud-services bij verschillende verkopers ook meer interfacing inhoudt met externe bedrijven. Het betekent dus meerdere contracten die ondertekend moeten worden, meerdere SLA’s, instemmen met een breed scala aan policies van derden. Als u niet oppast en de kleine lettertjes leest, kan uw IT-omgeving plots troebeler worden. Minder transparantie kan een slechtere prestatie betekenen en bijgevolg blootstelling aan cyberaanvallen.
Hoe kan men dan vrij bewegen tussen de Clouds?
Er bestaan twee verschillende aanpakken om een multi-cloudomgeving naar behoren te laten werken. De eerste houdt een afschaling in van uw verlangen naar een vereenvoudigde infrastructuur. Dus met andere woorden, zich beperken tot een kleinere pool voor cloudoplossingen en enkel gaan voor de essentie. Door dit te doen, hebt u een beter overzicht van de verschillende puzzelstukjes van de Cloud op het IT bord en kunt u een succesvolle strategie ontwikkelen.
Deze aanpak is echter niet alleen een beetje een afknapper, aangezien u niet vrij bent om de Clouds van uw keuze te mixen en matchen, maar het is ook uitdagender. Waarom? Omdat u het hele Cloud-gebeuren zelf moet beheren. Dit betekent: zorgen voor de mapping van de werklast, beheren van Cloudresources, verbindingen maken tussen de Clouds, invoering van de nodige veiligheidsmaatregelen, evenals het oplossen van alle infrastructuur gerelateerde incidenten en problemen. Tenzij u al een grote IT-afdeling heeft met ervaren specialisten en ingenieurs, is dit niet niks.
Er bestaat gelukkig nog een andere manier, de tweede aanpak. Deze is relatief eenvoudig: u werkt samen met een leverancier die multi-cloudbeheerservices aanbiedt.
Op deze manier ontsnapt u aan de verantwoordelijkheid voor het onderhouden van uw Clouds en loopt alles op rolletjes. Uw aanbieder van clouddiensten doet het nodige en u kunt al uw aandacht schenken aan het belangrijkste: uw business. Zo hoort het tenslotte. U hoeft u geen zorgen te maken over het al dan niet kunnen migreren van uw systemen en toepassingen naar de Cloud, of wat u moet doen als een van de Clouds uitvalt. Wanneer u beroep doet op multi-cloudbeheerdiensten worden zulke problemen een zorg voor uw leverancier en niet voor uzelf.
Wat is het addertje onder het gras?
Het zal niemand verbazen dat de tweede aanpak de norm is geworden in alle sectoren. Meer en meer bedrijven werken nu samen met een dienstverlener voor multi-cloud management, zoals Comarch bijvoorbeeld. Het enige wat u hoeft te doen is beroep doen op een leverancier waarop u kan bouwen en vertrouwen om zorg te dragen voor uw multi-cloudomgeving. Er lopen vele leveranciers rond, kies dus verstandig. Het succes van uw bedrijf hangt ervan af.