De rijksaanbesteding 'Resultaatverplichte ICT/IV-opdrachten' is deels gegund aan zeven inschrijvers: de combinaties CGI/Ilionx en VKA/Netcompany en Ordina, Capgemini, Atos, Sogeti en Caesar. Het betreft het eerste perceel (maatwerk) met een geraamde waarde van 198 miljoen euro. Het tweede perceel (informatiebeveiliging) is nog niet gegund.
De aanbesteding ‘Resultaatverplichte ICT/IV-opdrachten’ is opgezet door het Inkoop Uitvoering Centrum EZK (IUC-EZK), een onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO, dat weer deel uitmaakt van het ministerie van Economische Zaken & Klimaat. Deelnemers zijn de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Algemene Zaken, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Defensie, Financiën, Infrastructuur en Waterstaat (Rijkswaterstaat), Justitie en Veiligheid (Centraal Justitieel Incassobureau) en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Plus de Sociale Verzekeringsbank.
Het eerste perceel van de tender bestaat uit opdrachten op het gebied van ict en informatievoorziening voor ontwikkeling, beheer, advies en/of training rondom maatwerkapplicaties en -ondersteuning. De opdrachten kennen een contractuele verplichting voor een opdrachtnemer tot het opleveren van een vooraf bepaald resultaat (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een inspanningsverplichting).
Oorspronkelijk was de totale verwachte waarde van dit perceel over de volledige looptijd van de raamovereenkomsten (vier jaar) geraamd op circa 192 miljoen euro. Gedurende de aanbesteding (in de eerste nota van inlichtingen) is de verwachte afname vanuit Defensie aangepast, waardoor de totale verwachte waarde van dit perceel over de looptijd uitkomt op zo’n 198 miljoen, laat een woordvoerster van RVO weten.
Onderaannemers
Zij meldt dat het tweede, veel kleinere perceel waarschijnlijk in april wordt gegund. Hierbij gaat het om resultaatverplichte opdrachten op het vlak van informatiebeveiligingsdiensten (pentesten, bewustzijnprogramma’s, technische adviezen, security reviews). De totale verwachte waarde van dit perceel is tien miljoen over de volledige looptijd van vier jaar. Dit bedrag is tussentijds niet aangepast.
De winnaars van het eerste perceel, – CGI/Ilionx, VKA/Netcompany, Ordina, Capgemini, Atos, Sogeti en Caesar Accounts-, zullen voor de werkzaamheden een beroep doen op onderaannemers. Volgens de zegsvrouw van het RVO gaat het om veertig tot vijftig bedrijven die de zeven gecontracteerde partijen beogen in te zetten.