De virtuele driedimensionale wereld van de metaverse zou een goede toepassing kunnen vinden in de zorg voor ouderen. Door vergrijzing en personeelstekort verschraalt deze zorg en dan biedt de innovatieve technologie mogelijk uitkomst. Tenminste, die indruk geven sommige sprekers op tech-evenement SXSW in Austin, Texas.
De metaverse is een van de meest besproken onderwerpen tijdens het Amerikaanse evenement, waar jaarlijks duizenden techies en creatievelingen samenkomen. Zorg-nieuwssite Dutch Health Hub inventariseerde wat er zoal over zorginnovatie voorbijkwam. Ook hier was het metaverse dat de klok sloeg.
Driedimensionale beelden waar je door virtual reality middenin lijkt te staan, dat is metaverse in een notendop. Er zijn talloze toepassingen van vr die van maatschappelijke waarde zijn, zoals MyndVR. Het bedrijf uit Dallas richt zich met zijn virtuele zorgoplossingen op ouderen en professionals. Het primaire doel is het terug dringen van angst, eenzaamheid en depressie. Dat is nodig, want de coronapandemie duwde veel mensen in isolement.
Therapeutische component
Sociaal isolement en eenzaamheid vergen een nieuwe aanpak, vertelt ook neurowetenschapper Allison Sekuler van de Universiteit van Toronto. Volgens haar versterkt eenzaamheid problemen bij ouderen, zoals dementie, inactiviteit en een falend immuunsysteem. Sekuler achterhaalde dat de toepassing van vr een therapeutische component heeft. ‘Het is niet alleen een kwestie van mensen gelukkiger maken. Je kunt met vr herinneringen activeren. De metaverse biedt ook ruimte om het stigma van ouderdom weg te nemen.’
Toch is niet iedereen overtuigd van de meerwaarde van de metaverse in bijvoorbeeld de zorg. Jeroen van Erp, hoogleraar Concept Design aan TU Delft, ziet ‘evidente zwakte’ bij deze technologie. Zoals het gebrek aan eigenaarschap, waardoor er geen duidelijk kompas of gedeeld waardestelsel zou zijn. Hij houdt ermee rekening dat de metaverse om die reden over enkele jaren mislukt blijkt te zijn.
Als er – zoals Allison Sekuler van de Universiteit van Toronto stelt – een causaal verband is tussen een falend immuunsyteem en sociale isolatie dan kunnen we stellen dat vele doden het gevolg zijn van een verkeerd beleid. Deze hypothese is niet erg verrassend en is de redenen waarom ik er alles aan gedaan heb om het oer-Hollandse verenigingsleven in stand te houden, vooral tijdens de lockdown periodes. En dat wat je niet dood maakt je sterker was Japie Klepelaar (23 december 2021 om 12:44) het niet mee eens maar het blijkt wel te kloppen als we naar de mensheid als geheel in plaats van één mens kijken.
Natuurlijk biedt de droomwereld van Metaverse de mogelijkheid om stigma van ouderdom af te werpen want in zo’n virtuele wereld kan ik de blonde Adonis met golvende lokken zijn. Da’s niet veel anders dan Facebook waar huisvrouwtjes willen doen geloven dat ze een interessant leven hebben terwijl het sexleven van een zeekomkommer interessanter is.