Een groot aantal internationale ondernemingen trekt zich uit Rusland terug. Dat heeft pijnlijke consequenties voor de it-ers aldaar. Anderzijds kunnen Russische it-bedrijven als gevolg van de sancties hun verdere internationalisatie wel vergeten. Geholpen door het ruime aanbod van software-ontwikkelaars en wiskundigen leken veel van die hightech-ondernemingen vrij kansrijk.
Ook is er nog een categorie bedrijven die hun hoofdkantoor buiten Rusland hebben maar met grote groepen Russische ontwikkelaars werken. Voorbeelden zijn Odin (cloudapplicaties), Parallels (cross platform solutions), Plesk (hosting control panels), Veeam (backupsoftware), Luxoft (maatwerk) en Virtuozzo (virtualisatie). Ook Deutsche Telekom en Deutsche Bank hebben enorme ontwikkelteams in Rusland. Voor Booking.com met hoofdkantoor in Amsterdam, Here Technologies en TomTom geldt dat in meer of mindere mate.
Deze ondernemingen staan voor de prangende vraag wat ze met hun Russische ontwikkelaars moeten doen. Uiteraard dienen ze zich aan het sanctiebeleid te houden. Sommige bedrijven zoals Veeam hebben de verkoop in Rusland stilgelegd, Luxoft gaat een stap verder en sluit zelfs zijn activiteiten.
Verder staan ze voor de opgave het vertrouwen van hun klanten te behouden. Software die de veiligheid van een bedrijf moet waarborgen, koopt men niet graag van schurkenstaten, ook als de ontwikkelaars daar het beste met hun klanten voor hebben. Aan massale ontslagen van Russische ontwikkelaars zit wel een gevaarlijk kantje. Het kan hen in handen drijven van cybercriminelen. Ook China kan in de verleiding komen de krenten eruit te pikken.
Hoe lossen we dit probleem op? Moet de it-branche een ijzeren gordijn optrekken met daarachter Russische it-ers die in een volledig isolement van het Westen komen te werken? Of zijn er creatieve oplossingen mogelijk zonder dat het Poetins positie versterkt? Wat vindt u?
Japie, je hebt gelijk en ik moet de lezers maar eens vertellen dat je bijna 69 bent en dus eigenlijk een trol. Want zoals je kunt lezen staat er niks over waar je mij van verwijt, ik ontken niks maar het is net als met LinkedIN vooral een tekort in de voorwaarden:
“Computable biedt mensen in de markt de mogelijkheid om hun kennis te delen met vakgenoten. Dit gebeurt met gesloten beurzen. Computable vraagt van experts een actieve houding. Dit kan door opiniebijdragen, blogs, expertverslagen of reviews te schrijven, door te discussiëren onder artikelen en door als vraagbaak te dienen voor de redactie.”
Japie, laat de werkelijke wereld nu maar weer aan de mensen over die erin werken want de krant schrijft niet over Global Delivery Centers of het ‘follow the sun’ van een Global Delivery Model voor IT-enabled services. En ook lees je niks over de nadelen van off- en nearshoring als het om het geheime broederschap van: ‘we’re all indians’ gaat.
Het UWV meldt “dat de krapte op de IT-arbeidsmarkt in het laatste kwartaal van 2021 hoger was dan in voorgaande jaren.” Dus laat de Russen maar komen, zolang ze maar niet per legereenheid komen. Vooral ontwikkelaars en ondersteuners dreigen in Rusland hun baan te verliezen door de verder opgevlamde oorlog in Oekraïne.
Overigens stoute Dekkinga, mooi van je dat je erkent identiteitsfraude te hebben gepleegd. Maar binnen de club gelden een aantal huisregels i.v.m. sociale hygiëne. “Dit zijn de regels waarvan wij verwachten dat leden zich aan houden. Iedereen houdt zich aan de algemeen aanvaarde fatsoensnormen. Dat betekent o.a. dat je niet: slaat, discrimineert, beledigd, pest, etc. Je houdt rekening met, en toont respect voor je medeleden.”
Gelukkig dat Japie zo duidelijk het lidmaatschap van zijn politieke partij op LinkedIN kenbaar maakt. Als Russische IT-ers dat ook doen dan wordt het selecteren een stuk makkelijker. Ik ontken namelijk niks doordat misleiding vele gezichten kent en het hartverwarmende pragmatische idealisme van de koopman en de dominee laat weer eens zien waarom ik niet lid ben van de club van Japie. Het zijn altijd weer de neoliberalen die een gedaantewisseling van vluchteling naar arbeidsmigrant weten te maken. En de sociale hygiëne van gratis bier binnen bepaalde clubs gaat om een cultuur van macht en angst hoewel de nieuwe bestuurscultuur een afrekencultuur lijkt te worden want goedkope arbeid is niet de brandstof die we nodig hebben in een kenniseconomie.
Oja, ik wees op IT-enabled services die een global delivery model mogelijk maken door off- en nearshoring van allerlei back-office activiteiten als het om multinationals gaat. Denk hierbij niet alleen het verplaatsen van call center maar ook aan de salaris- en financiële administratie, activteiten in de logistiek of op het personeelsgebied waarbij rode innovatie natuurlijk niet om de WIE gaat maar om WAT kost het. En de sociale hygiëne in deze afrekencultuur gaat dan ook niet om loyaliteit terwijl upply chains er niet transparanter op zijn geworden. Want de wereld van fiscalisten en juristen is er missxchien één van orde maar de realiteit gaat om misleiding want je kunt niet aan de pomp kruiken waar de benzine vandaan komt.
Volgens cijfers van de RAEC (Russian Association for Electronic Communications) hebben eind maart al zo’n 50,000-70,000 IT-ers het land verlaten. Dit is de eerste golf van een exodus van veelal jonge, creatieve en ondernemende Russen, als gevolg van de inval in Oekraïne en de groeiende internationale isolatie van Rusland. Deze mensen zijn vooral terecht gekomen in voormalige Sovjet landen zoals Georgië, Armenië en Kyrgyzstan, en Turkije en Dubai.
Een tweede golf wordt belemmerd doordat het nu lastiger is om Rusland te verlaten: vliegtickets en accommodatie zijn duur geworden, en internationale betalingen doen is moeilijk geworden. Desondanks is de verwachting dat er op korte termijn nog 70.000 tot 100.000 IT-specialisten het land zullen verlaten.
Cijfers zijn leuk voor de statistiek want kijkend naar de al jaren durende exodus van m.n. een jonge bevolking is de realiteit weerbarstiger door allerlei maatschappelijke factoren. E-book Bertje noemt het culturele verschillen in de soft skills maar ik heb het liever over het egoïsme want de uitstroom van een generatie heeft tenslotte nogal wat impact op de demografische pyramide. En onze honger betreft dan ook vooral de goedkope arbeidskrachten want eerdere outsourcing ging vooral om een verplaatsing van arbeid ging. Het de andere kant op doen levert namelijk niet alleen huisvestigingsproblemen op maar ook allerlei maatschappelijke problemen.