Een groot aantal internationale ondernemingen trekt zich uit Rusland terug. Dat heeft pijnlijke consequenties voor de it-ers aldaar. Anderzijds kunnen Russische it-bedrijven als gevolg van de sancties hun verdere internationalisatie wel vergeten. Geholpen door het ruime aanbod van software-ontwikkelaars en wiskundigen leken veel van die hightech-ondernemingen vrij kansrijk.
Ook is er nog een categorie bedrijven die hun hoofdkantoor buiten Rusland hebben maar met grote groepen Russische ontwikkelaars werken. Voorbeelden zijn Odin (cloudapplicaties), Parallels (cross platform solutions), Plesk (hosting control panels), Veeam (backupsoftware), Luxoft (maatwerk) en Virtuozzo (virtualisatie). Ook Deutsche Telekom en Deutsche Bank hebben enorme ontwikkelteams in Rusland. Voor Booking.com met hoofdkantoor in Amsterdam, Here Technologies en TomTom geldt dat in meer of mindere mate.
Deze ondernemingen staan voor de prangende vraag wat ze met hun Russische ontwikkelaars moeten doen. Uiteraard dienen ze zich aan het sanctiebeleid te houden. Sommige bedrijven zoals Veeam hebben de verkoop in Rusland stilgelegd, Luxoft gaat een stap verder en sluit zelfs zijn activiteiten.
Verder staan ze voor de opgave het vertrouwen van hun klanten te behouden. Software die de veiligheid van een bedrijf moet waarborgen, koopt men niet graag van schurkenstaten, ook als de ontwikkelaars daar het beste met hun klanten voor hebben. Aan massale ontslagen van Russische ontwikkelaars zit wel een gevaarlijk kantje. Het kan hen in handen drijven van cybercriminelen. Ook China kan in de verleiding komen de krenten eruit te pikken.
Hoe lossen we dit probleem op? Moet de it-branche een ijzeren gordijn optrekken met daarachter Russische it-ers die in een volledig isolement van het Westen komen te werken? Of zijn er creatieve oplossingen mogelijk zonder dat het Poetins positie versterkt? Wat vindt u?
De geschiedenisles van Japie Polarisatie is nogal suggestief want de term dekoelakisatie gaat om de liquidatie van een sociale klasse en historici zijn het er dan ook nog niet over eens of het desastreuze landbouwbeleid van Stalin genocide was. En ja, de repressie om de opstandige boerenstand in de Oekraine te dwingen tot het collectivisme was enorm maar niet uniek voor de Oekraine want het beleid gold voor de gehele Sovjet-Unie en verering van Stalin ligt dan ook gevoelig maar in het benadrukken van de politieke tegenstellingen is het natuurlijk altijd handig. Niet veel anders als in Nederland waar je elke discussie doodslaat met dezelfde verwijten en Japie Polarisatie slaat er dan ook nogal wild op los.
Wat betreft de verschillende sociale klassen moet ik ook zeggen dat de les van Japie Polarisatie een iets minder repressieve parallel kent maar uiteindelijk dezelfde uitkomst als we kijken naar de honger voor goedkope arbeid. In de beleveningswereld van Japie dragen de slechterikken zwarte hoeden en de goede witte maar in de schaduw economie van het globalisme is het niet zo zwart-wit als Japie Polarisatie denkt. Een probleem is bijvoorbeeld corruptie en daarom is het vaak heel moeilijk om te zeggen wie er nu eigenlijk profiteert van de tegenstellingen, kunstmatige schaarste door je concurrentie uit te schakelen is namelijk uitzonderlijk goed voor de winst.
Ewout, eerst naar de feiten kijken voordat je de redenering van Jan overneemt. In Oekraïne waren er ca 5 miljoen hongerdoden, in de rest van de Sovjet-Unie ca 1,5 tot 2 miljoen door de confiscatie van met name graan vanuit Moskou. En dan te bedenken dat Oekraïne toen een stuk kleiner was. Het gaat dus om geheel andere verhoudingen, net zo goed als dat de meeste hongerwinterslachtoffers bij ons in de grote steden vielen en de deportaties relatief veel vaker plaatsvonden bij Joden, Roma en Sinti.
Ewout, doordat je deze hongerdoden nihilistisch voorstelt als een relatief schaarsteprobleem, zorg je wel de spoiler voor de volgende episode van Wie is de mol.
Wat betreft de mol en de struisvogel verschillen de inschattingen Japie maar dat is niet de essentie want de hongerwinter in Nederland leidde tot een zwarte handel waarin sommigen zich verrijkten aan de ellende van anderen hoewel er in werkelijkheid al langer een zwarte markt was en niet alleen in Nederland. Het betrof hier niet opgegeven landbouwproductie, smokkel of diefstal en buiten de boeken gehouden industriële productie. Ik wees dus op corruptie want de geschiedenis wordt geschreven terwijl je erbij bent aangezien Zelensky wordt genoemd in Pandora Papers.
Misschien gaat het, net als met onze eigen Wopke Hoekstra, alleen maar om een ontwijking van de belasting maar wie belooft iets aan de corruptie in zijn land te doen verliest al snel zijn geloofwaardigheid als hij onderdeel blijkt te zijn van een corrupt systeem.
Oudlid, wil je omgangsvormen aanpassen, of moeten we je voortaan Woutertje Dekkinga of Woutertje Dek gaan noemen? Vergeet niet dat ook je kinderen en de vriendjes en vriendinnetjes van je kinderen kunnen lezen hoe jij je op dit forum gedraagt, net als vele anderen in jouw privé en zakelijke omgeving.
En nu inhoudelijk. Beide genoemde gevallen van hongersnood zijn veroorzaakt doordat voedsel massaal is weggehaald door de onderdrukker, zodat de distributie te krap was. De “dekoelakisatie” van Stalin en het “Hunger Plan” van de nazi top, hadden uiteindelijk dezelfde uitwerking. Zie verder pagina 532 – 560 van het door jou aangehaalde artikel van Hein A. M. Klemann, die jou geheel tegenspreekt over de omvang van de zwarthandel in Nederland. Over de Holodomor is “De Holodomor Genocide of Politiek Instrument?” Van Judith van Veldhuizen toegankelijk en lezenswaardig.
De extreme gevolgen van uithongeringspolitiek bepaalt soms generatieslang de houding van het nageslacht; vgl. Ierland versus Engeland. Daarom vecht Oekraïne zo fel en willen ze allerlei sancties. Wij voeren sancties uit en de RF komt met tegensancties. Wij moeten nadenken hoe daarmee om te gaan, wat is effectief, in wiens belang en wat is daarvan redelijk en efficiënt.
hoog japie, kijk omhoog japie.
want daar is de blauwe lucht.
@redactie: beetje jammer dat een groot deel van de reacties vandaag de dag niet meer over de artikelen gaat, maar meer lijkt op een partij moddergooien en koeieneren tussen een kleine groep mensen
Voor mij is de lol van het lezen, laat staan reageren, er hierdoor wel een beetje vanaf gegaan afgelopen tijd
Er komen berichten binnen dat steeds meer jonge goed opgeleide Russen het land verlaten. Ze zijn bijvoorbeeld bang om opgeroepen te worden voor militaire dienst. Zie: https://www.ewmagazine.nl/buitenland/achtergrond/2022/03/brain-drain-honderdduizenden-russen-ontvluchten-het-land-875892/
Er is wellicht een win-win mogelijk door IT-werk door deze groep van vluchtelingen in West-Europa te laten uitvoeren.
PaVaKe – +1
De aanspreekvorm is een echo op een omgangsvorm. Kortom, je krijgt wat je geeft Japie en wat betreft het nageslacht is het oordeel aan de lezer maar ik denk niet dat ze alle bladzijden zullen lezen van de analyse van Hein A. M. Klemann.
Het volk vervloekt wie hun koren onthoudt, maar zegening rust er op het hoofd van wie het verkoopt. Spreuken 11:26
De academische discussie aan de eettafel richt zich met de bovenstaande spreuk – nadat we voor de bruine bonen gebeden hebben – meer om de vraag of Stalin niet gewoon het vrije ondernemerschap vermoordde met zijn planeconomie want bedrijven zijn in theorie niet (meer) aan de staat gebonden maar de staat is gebonden aan bedrijven doordat ze via belastingen een graantje meepikken.
Ik kan niet precies naar de bladzijde verwijzen in Das Kapital maar Japie Indoctrinatie moet nog even in zijn archiefkast kijken. Mogelijk rolt Jan uit de kast nu hij verder wil als Yvette maar het gaat me om de verhaaltjes die hij als ‘vrije’ ondernemer schreef want de zegeningen van een (neo)liberalisering van de vrije markt blijken niet zo eerlijk verdeeld zijn. En de dictatuur van het proletariaat van Hein A. M. Klemann uit de jaren 50 met een nog verdeeld Europa is stilletjes vervangen door de plutocratie van Brussel.
Het zelfbeklag van onze ouwe krattenschuiver maakt duidelijk dat hij niet weet wat de inhoud is van het systeem. Zijn laatste verhaaltje is meer dan 5 jaar oud en wie strikt op persoonlijke titel wil reageren kan zich op dit platform gast noemen of oudlid. Scheelt tekort aan zonnebloemolie want de veer van Yvette laat zien dat een ‘Pascalletje doen’ een geheel nieuwe uitleg aan de term oligarch geeft als we het over omgangsvormen in de discussie hebben.
Even huishoudelijk: Woutertje Dekkinga, “wie strikt op persoonlijke titel wil reageren kan zich op dit platform gast noemen of oudlid”? Je vergeet de lezers mee te delen dat je ook onder mijn naam hebt gereageerd en nog meer van dit soort trollengedrag hebt getoond.
Met een dergelijk gedrag ben je de laatste die Jan iets kan verwijten.
.
En nu inhoudelijk. Ik las dat een deel van de Belarussische IT-bedrijven vorig jaar naar Oekraïne zijn verhuist. Die kunnen nu dus naar onze kant opgaan. Lijkt me een goede zaak. Kunnen ze Russische en Oekraïense IT-ers opvangen voor nog meer win-win.