Een groot aantal internationale ondernemingen trekt zich uit Rusland terug. Dat heeft pijnlijke consequenties voor de it-ers aldaar. Anderzijds kunnen Russische it-bedrijven als gevolg van de sancties hun verdere internationalisatie wel vergeten. Geholpen door het ruime aanbod van software-ontwikkelaars en wiskundigen leken veel van die hightech-ondernemingen vrij kansrijk.
Ook is er nog een categorie bedrijven die hun hoofdkantoor buiten Rusland hebben maar met grote groepen Russische ontwikkelaars werken. Voorbeelden zijn Odin (cloudapplicaties), Parallels (cross platform solutions), Plesk (hosting control panels), Veeam (backupsoftware), Luxoft (maatwerk) en Virtuozzo (virtualisatie). Ook Deutsche Telekom en Deutsche Bank hebben enorme ontwikkelteams in Rusland. Voor Booking.com met hoofdkantoor in Amsterdam, Here Technologies en TomTom geldt dat in meer of mindere mate.
Deze ondernemingen staan voor de prangende vraag wat ze met hun Russische ontwikkelaars moeten doen. Uiteraard dienen ze zich aan het sanctiebeleid te houden. Sommige bedrijven zoals Veeam hebben de verkoop in Rusland stilgelegd, Luxoft gaat een stap verder en sluit zelfs zijn activiteiten.
Verder staan ze voor de opgave het vertrouwen van hun klanten te behouden. Software die de veiligheid van een bedrijf moet waarborgen, koopt men niet graag van schurkenstaten, ook als de ontwikkelaars daar het beste met hun klanten voor hebben. Aan massale ontslagen van Russische ontwikkelaars zit wel een gevaarlijk kantje. Het kan hen in handen drijven van cybercriminelen. Ook China kan in de verleiding komen de krenten eruit te pikken.
Hoe lossen we dit probleem op? Moet de it-branche een ijzeren gordijn optrekken met daarachter Russische it-ers die in een volledig isolement van het Westen komen te werken? Of zijn er creatieve oplossingen mogelijk zonder dat het Poetins positie versterkt? Wat vindt u?
Heeft Japie Hilterman nog niet gereageerd?
Wel grappig dat nu gesproken wordt over schurkenstaten terwijl ondertussen duidelijk is geworden dat niet alle Russen achter Poetin staan maar dat kenbaar maken is niet zonder consequenties. En wat betreft de koopman, de dominee en de kluizenaar heb ik mijn twijfels over de asymmetrische oorlogsvoering van Carl Philipp Gottfried von Clausewitz. In onze energieafhankelijkheid van de schurkenstaten zijn we terug in de jaren 70 want Rusland zal geen kluizenaar worden doordat ze de strategische goederen hebben waar de niet zo milieu- en mensvriendelijke Chinese industrie om vraagt. En de kraan in het westen dichtdraaien zal betekenen dat de prijs in het oosten omlaag gaat wat in de asymmetrische oorlogsvoering van Carl Philipp Gottfried von Clausewitz niet nadelig is.
Voor Nederlandse bedrijven is Rusland altijd minder in trek geweest dan andere IT-outsourcing bestemmingen in Midden- of Oost-Europa. Er worden in Polen, Oekraïne of Servië grotere aantallen IT-ers ingeschakeld dan in Rusland. De brancheorganisatie voor Russische software ontwikkelaars RUSSOFT (Russian Software Developers Association) heeft in 2013 daarom een eigen kantoor geopend in Den Haag, maar daar lijkt nooit veel te zijn uitgekomen.
Rusland zelf was wel een grote afzetmarkt voor westerse IT-producten en IT-diensten, en dat is vanwege het forse aantal sancties nu inderdaad een stuk minder aantrekkelijk geworden.
Toch lijkt het me dat de Russische IT-ers beduidend kritischer zijn ten opzichte van Putin dan de gemiddelde Rus. Ik vraag me daarom af of het wel verstandig is om de zakelijke (en ook persoonlijke) contacten geheel te verbreken met deze specifieke beroepsgroep, zeker als het om outsourcing gaat. Zo’n eventueel besluit kan beter op een later tijdstip genomen worden.
Mijn pleidooi zou zijn voorlopig het werk in Rusland te laten:
1) bij de mensen die geen van allen achter Poetin staan en niet voor de oorlog gekozen hebben
2) juist omdat ze ook snappen hoe het in het westen werkelijk aan toe gaat en toch ook het nieuws vanuit het westen horen. Hopelijk delen ze die inzichten met familie en vrienden die alleen de propaganda van Poetin horen
Er is theoretisch het risico dat de Russische veiligheidsdienst infiltreert bij off-shore bedrijven om hun klanten schade te berokkenen, maar dat zou hen decennia schade berokkenen, ook als de oorlog (hopelijk snel) voorbij is
Elk bedrijf met enige belangen in de Russische Federatie zal moeten bekijken wat ze daar nog nodig hebben en wat ze blijvend kunnen krijgen. Het wordt lastig voor bedrijven zoals Deutsche Bank, die zich bij sancties hebben aangesloten, maar Russische ontwikkelaars gebruiken.
Overigens zijn we in het Westen te veel bezig om met een spervuur van sancties op basis van de emoties; zoals hadden we Oekraïne maar eerder geholpen met een associatieverdrag. We moeten nu bekijken hoe de gigantische zwarte Russische economie in elkaar zit en hoe we met die kennis Poetin kunnen beïnvloeden. Aan provocaties heeft niemand wat. We hebben verder zelf heel meer hardware nodig en dan bedoel ik geen pc’s. “Speak softly and carry a big stick.”
Het is jammer voor de Russische ontwikkelaars die slachtoffer worden van de oorlog, want de Chinezen zullen weinig trek in hun diensten hebben. Immers, zoals de waard is, zo vertrouwt hij zijn gasten. Zoals eerder gemeld, is China meer geïnteresseerd in Russische grondstoffen. Misschien willen ze ook wel wat koloniaal grondgebied overnemen dat eerder van de Mongolen was. Ook India houdt het ook liever bij eigen ontwikkelaars. Dus arme Russen, hun toekomst is ongewis.
Las een stuk in Follow the Money over de Amsterdamse Zuid-as en Russisch geld, wat betreft mooie woorden en duistere daden blijkt de koopman het altijd weer te winnen van de dominee. Strategische grondstoffen zoals uranium komen namelijk uit een gebied waar enkele maanden geleden nog onrust gestookt werd door naar verluidt westerse provocateurs, een mogelijke betrokkenheid van Hunter Biden hierin zou explosief zijn.
Meneer van Belkum kunt u uw kommentare niet uiten bij geenstijl, daar passen ze beter. Meneer Tjia reageert meer menselijk.
Wie-o-wie zou die mysterieuze gast zijn als we kijken naar het ‘Duitse accent’ in reactie?
Beste Gast, ik lees van alles, maar sla Geen Stijl over. Dat komt niet omdat deze meestal een heel andere mening heeft dan de mijne en je trakteert op vele tracking cookies, maar omdat Geen Stijl vooral vanuit onderbuikgevoelens blogt, weinig inhoudelijk is, net als de blogs van Russia Today, maar dan in het Nederlands. Kortom gast, ik wil niet aan uw geloof komen, maar ik denk dat u veel beter bij Geen Stijl past, want u heeft immers geen naam, geen open vizier, geen argumenten, geen tegenargumenten, geen analyses, geen conclusies, geen voorstellen, geen visie, alleen onderbuikgevoelens.
Ik betreur dat u zich zo oppervlakkig en geen menselijke mededogen toont bij de discussie gestart door Alfred Monterie. We praten over Oekraïne, een land waar in de jaren 1932-1933 ruwweg 5 miljoen mensen door de Russische heersers zijn doodgehongerd (de Holodomor) vanwege de “dekoelakisatie”. Een land dat in de tweede wereldoorlog een zesde deel van de bevolking verloor omdat men gedwongen werd tussen twee dictators te kiezen. Een land waar men zeer onvrij was tot vele jaren na de vorige koude oorlog. En nu is er de “denazificatie”onder leiding van een Noors-slavische leider, die enkele dagen aangaf nog de Lord of the Flies te zijn.
Aannemend dat u begrijpend kunt lezen, weet u dat ik, net als de meerderheid, pleit voor de rechten van de gewone Rus of Oekraïner (ongeacht hun moedertaal) en niet kies voor linksfascisten of rechtsfascisten, racisten die een blank en blond Noors-slavisch volk willen, fundamentalistische orthodoxen, extreem chauvinistische nationalisten, oorlogshitsers, kleptocraten en olicharchen, fsb-ers en gru-ers en anderen die bezig zijn om ontzettend veel leed te veroorzaken in Oekraïne en zelfs een derde wereldoorlog riskeren.
Waarom windt meneer van Belkum zich zo op? De politiek interessert zich niet in betweterige tobbende hollanders.
Kom eens naar Antwerpen, dan drinken we een paar pintjes en eten wat lekkers om te ontspannen.
Misschien proosten we samen met een paar vriendelijke russen.
“Yvette”, de Russen die ik ken zijn en gezellig (net als Antwerpenaren) en zijn tegen Poetin. Die Russen zouden het erg vinden als Antwerpen een tweede Marioepol zou worden omdat het VB veel aanhang kent. Toen de nazi’s daar geen wafels meer mochten kopen, hebben ze in 1944/1945 vele ballistische raketten en vliegende bommen op de havenstad laten vallen. Gelukkig voor de Antwerpenaren is Filip Dewinter een goede vriend van Poetin.