De oproep van de leveranciers van plansoftware om de Omgevingswet pas in te voeren als alle onderliggende ict-systemen vlekkeloos werken, vindt geen gehoor bij het kabinet. Veel leveranciers achten de invoeringsdatum van 1 januari 2023, waartoe minister Hugo de Jonge heeft besloten, onhaalbaar.
De CDA-politicus die als minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening nu de Omgevingswet onder zich heeft, peinst er niet over deze datum opnieuw uit te stellen. Dit bleek gisteren tijdens overleg van De Jonge met de vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.
De bewindsman vreest dat bij onduidelijkheid over de invoeringsdatum de vaart er helemaal uitgaat. De Kamerleden Beckerman (SP), Bromet (GroenLinks) en Van Esch (PvdA), samen de oppositie vormend, bepleiten verder uitstel en eventueel zelfs afstel. Ze vrezen dat de Omgevingswet in zijn huidige opzet nooit goed gaat werken. Net als veel leveranciers vindt de oppositie dat het systeem te complex is. Van de toegezegde vereenvoudiging komt volgens hen niets terecht.
De Jonge wuift die kritiek weg. De bewindsman die na Covid-19 opnieuw een hoofdpijn-dossier heeft, straalde gisteren veel optimisme uit. Volgens hem zijn de problemen met de landelijke ict-systemen die de Omgevingswet ondersteunen, binnenkort van de baan. Hij legt kritische geluiden vanuit de leveranciers van plansoftware naast zich neer. De Jonge liet weten hun opvattingen niet relevant te vinden omdat zij geen opdrachtgevers zijn voor de landelijke voorziening van het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO-LV). Dat zijn de gemeenten, provincies en waterschappen. ‘Wij gaan gewoon het DSO-LV afmaken’, aldus De Jonge.
Hij denkt dat alle benodigde software de volgende maand is op te leveren worden waarna een testperiode van drie maanden is ingelast. Vervolgens krijgen de gemeenten, provincies en waterschappen nog een halfjaar de tijd om hun systemen hierop aan te passen en met het DSO-LV ervaring op te doen.
“De bewindsman die na Covid-19 opnieuw een hoofdpijn-dossier heeft, straalde gisteren veel optimisme uit. Volgens hem zijn de problemen met de landelijke ict-systemen die de Omgevingswet ondersteunen, binnenkort van de baan.”
en
“Hij denkt dat alle benodigde software de volgende maand is op te leveren”
Yes, eindelijk een minister die van aanpakken weet. Hoe moeilijk kan dat nou zijn, een stukje software opleveren? En anders zet je er toch gewoon meer programmeurs op? Die zijn er per slot van rekening in overvloed. 2x zoveel programmeurs = 2x zo snel opleveren, dat kan een kind je nog voorrekenen.
OMG. De zoveelste mislukking van een overheids ICT project wordt hier in alle openbaarheid aangekondigd. Lerend vermogen is blijkbaar 0.0.