Magdeburg in het voormalige Oost-Duitsland wordt het Silicon Junction (knooppunt) van Europa. De stad die nu al centrum van de Duitse chipindustrie is, wordt Intel’s Europese megasite. Intel gaat daar met aanzienlijke overheidssteun twee nieuwe chipfabrieken (fabs) neerzetten, een investering van 17 miljard euro.
Pat Gelsinger, topman Intel, verwacht dat in 2027 de eerste chips uit de fabriek zullen rollen. Dat meldde hij vandaag tijdens een persbijeenkomst. De ‘foundries’ staan ook open voor productie ten behoeve van andere fabrikanten. De nieuwe hub voor geavanceerde technologie biedt tijdens de bouw werk aan zevenduizend mensen. Volgens Gelsinger komen er structureel drieduizend directe banen bij. Maar toeleveranciers zullen daar boven op aan enkele tienduizenden mensen extra werk bieden.
Behalve Duitsland valt ook Ierland behoorlijk in de prijzen. De chipproductie in Ierland wordt uitgebreid. Nieuwe investeringen brengen het totale bedrag dat Intel daar aan kapitaal in heeft gestoken, op dertig miljard euro.
De laatste hand aan de chips wordt gelegd in Italië. De faciliteit voor ‘backend manufacturing’ gaat dubbel zoveel capaciteit krijgen. Het totale investeringsbedrag inclusief eerdere investeringen, komt daardoor op 5,4 miljard euro. Dat zorgt in Italië voor 1.500 nieuwe banen. Bij toeleveranciers en partners komen daar nog 3.500 banen bij. Met STMicroelectronics, partner van het onlangs door Intel overgenomen Tower Semiconductor, wordt nauw samengewerkt.
TU Delft
Ook op r&d-gebied gaat Intel meer in Europa doen. Frankrijk wordt de r&d-hub met duizend nieuwe banen. Vooral chipdesign komt in Frankrijk terecht. Ook Polen profiteert van de verhoogde inspanningen voor onderzoek en ontwikkeling. De labs in Gdansk (Danzig) worden met 50 procent uitgebreid. Spanje pikt eveneens een graantje mee. De supercomputing-onderzoeksfaciliteiten in Barcelona krijgen meer geld. Daar wordt vooral onderzoek gedaan naar zetascale-architecturen. Verder noemde Gelsinger IMEC Leuven, de TU Delft en het Duitse Fraunhofer instituut als plaatsen waar meer onderzoek wordt gedaan. Luc van den Hove (IMEC) zei daar blij mee te zijn.
De grote investeringen van Intel worden voor een niet onbelangrijk deel gesubsidieerd vanuit de Europese Unie (EU) en lidstaten als Duitsland en Italië. De investeringen zijn de eerste die passen in het kader van de ruim veertig miljard euro die de EU steekt in de ondersteuning van de Europese Chip Act.
Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, is verheugd dat dankzij de plannen van Intel de komende tien jaar tachtig miljard euro wordt geïnvesteerd in de hele waardeketen van geavanceerde chiptechnologie. Momenteel komt 80 procent van de chips uit Azië. De plannen van Intel zorgen voor meer balans. Europa wordt bovendien meer veerkrachtig als ergens de toevoer van chips stagneert.