Enterprise resource planning (erp)-systemen krijgen vaak het verwijt dat het logge en generalistische software is. Een reeks van applicaties bomvol functies die zijn ontwikkeld om te voorzien in zo’n beetje alle behoeften die een organisatie maar kan hebben. Het geeft niet wat je wilt bereiken, het erp-systeem maakt alles mogelijk. Wat de meeste erp-systemen echter niet bieden, tenminste niet zonder peperduur maatwerk, is personalisatie. En vaak schort het ook aan gerichte functionaliteit voor afzonderlijke sectoren.
Het ontbreken daarvan resulteert in een gebrekkige gebruikerservaring. Daarmee wordt veel tijd en energie van werknemers verspild. Maar dit geldt niet voor moderne erp-systemen. Daarbij is er sprake van een verzameling van clouddiensten die zijn ontwikkeld met het oog op specifieke toepassingen in uiteenlopende markten. Op die manier kunnen werknemers hun focus richten op het creëren van toegevoegde waarde, in plaats van met stugge software te moeten worstelen.
Dagelijkse leven
Je kunt stellen dat dit het zoveelste voorbeeld is van de b2b-wereld die van de b2c-wereld leert. Het gebruiksgemak dat we in ons dagelijks leven gewend zijn van apps, vindt nu zijn weg naar ons werkende leven via erp-systemen, die ons helpen om administratieve taken snel en efficiënt af te handelen. erp-functionaliteit wordt pro-actiever en makkelijker uitbreidbaar. Dit resulteert in een nieuw type erp-systeem dat gepersonaliseerd, sectorspecifiek en uitermate geschikt voor thuis- en telewerkers is. Een systeem dat de productiviteit en werknemerstevredenheid bevordert en daarmee de loyaliteit van medewerkers ten aanzien van hun werkgever.
Het moderne erp-systeem is geen vastomlijnde oplossing, maar wordt aangepast aan de eisen van de detailhandel, maakindustrie, gezondheidszorg of iedere andere sector. Het zal ingebouwde ondersteuning bieden voor de processen die in die specifieke sector voorkomen. En er hoeven geen externe consultants meer op te draven om functionaliteit toe te voegen. Ai, machine learning en voorspellende analyses zullen de pijlers van moderne erp-systemen vormen. Momenteel associëren we ai met het automatiseren van simpele processen, maar in de toekomst zal deze technologie op veel bredere schaal worden toegepast. Het zal alles wat beweegt monitoren en een einde maken aan routinematige taken zonder toegevoegde waarde.
Kit
Een ander voordeel van moderne erp-systemen is dat ze het makkelijker maken voor bedrijven en partners om aanvullende applicaties en uitbreidingsmodules te ontwikkelen. Dit is mogelijk met behulp van api’s in de cloud, low-code-ontwikkelplatforms en extension kits. Ze kunnen op die manier het erp-systeem uitbreiden om zo’n beetje alles te doen: denk aan het systeem naar een andere programmeertaal omzetten of het integreren met een crm-systeem. Dit versnelt het innovatietempo van organisaties en voorkomt dat ze vastgepind zitten aan één leverancier. In plaats daarvan kunnen ze beschikken over een optimale combinatie van de beste tools in hun soort.
Toekomst
Mobiele technologie maakt het daarnaast mogelijk dat erp-systemen vanaf elk apparaat en op welke locatie zijn te raadplegen. En dat simpele, veel voorkomende acties, zoals het indienen van onkostendeclaraties, snel en eenvoudig zijn uit te voeren. Daarbij helpt het als een erp-systeem in de cloud is ontwikkeld.
In de toekomst kun je nog slimmere erp-systemen verwachten. Ze zullen in staat zijn om de context te bepalen, zodat ze slimmere beslissingen voor ons kunnen nemen. Locatie-bewustheid zal eveneens verbeteringen opleveren. erp-systemen zouden zelfs een emotionele component kunnen krijgen dat in staat is om de gemoedstoestand van de gebruiker te herkennen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door het analyseren van diens gezichtsuitdrukking en woordkeuze in gesproken opdrachten en teksten. Het moderne, gevoelige erp-systeem zal weten hoe het met zijn menselijke metgezel moet omgaan. Het kan de gebruiker bijvoorbeeld vragen of die hulp nodig heeft of een andere aanpak voorstellen.
Het nieuwe erp-systeem is mijlenver verwijderd van het oude erp-systeem. Een log stuk software wordt vervangen door losjes met elkaar verbonden, samengestelde applicaties. Tienjarige projecten en tig declareerbare uren van consultants behoren daarmee voorgoed tot het verleden. In de toekomst zal de ‘E’ van erp-systemen niet langer voor ‘enterprise’ staan, maar voor ‘experience’. erp-systemen staan dan volledig in het teken van de behoeften van werknemers.
(Auteur Lode Maris is regionaal president Western Europe Unit4.)