De eerste zes securitybedrijven beschikken over een nieuw CCV-keurmerk voor de kwaliteit van pentesten. Het gaat om Secura, Northwave, Red Team Cyber Security, Hackdefense, NFIR en Networking4All. Het keurmerk is opgezet door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en moet houvast bieden in de kwaliteit van aanbieders van pentesten. Bijvoorbeeld hoe zij omgaan met databeveiliging en de inzet van ethische hackers.
In april 2021 is het keurmerk geïntroduceerd en inmiddels zijn de eerste zes partijen gecertificeerd. Volgens CCV is het keurmerk ontwikkeld na vraag vanuit de markt. ‘Het is nu actueler dan ooit omdat cybercriminaliteit niet meer weggaat en bedrijven zich de afgelopen twee jaar in hoog tempo hebben gedigitaliseerd met websites, webshops en thuiswerkfaciliteiten. Dit brengt nieuwe risico’s en zwakheden met zich mee waar cybercriminelen voortdurend naar op zoek zijn.’ CCV ziet een penetratietest, waarbij ethische hackers bedrijfssystemen proberen binnen te komen, als één van de beste methoden om de cyberweerbaarheid te testen.
Het CCV ontwikkelde het keurmerk in samenwerking met verzekeraars, politie, VNO-NCW en MKB-Nederland. Het keurmerk moet bedrijven die in zee gaan met een securityleverancier houvast bieden in de kwaliteit en integriteit van hun dienstverlening. ‘Tijdens een pentest worden kwetsbaarheden van websites, applicaties en ict-infrastructuur zichtbaar. Als ondernemer moet je erop kunnen vertrouwen dat het bedrijf dat deze pentest uitvoert volgens de laatste digitale stand van zaken werkt, kwaliteit levert en volledig te vertrouwen is’, benadrukt CCV.
Certificering pentest
In de norm worden kwaliteitseisen gesteld aan de uitvoering van de pentest, maar ook aan de organisatie die deze uitvoert. Zo moeten de personen die de pentest uitvoeren, beschikken over de gestelde kwalificaties en moet er een klachtenprocedure ingericht zijn. Deze staan in het CCV-certificatieschema Cybersecurity Pentesten (versie 1.0).
CCV heeft alleen de norm opgesteld. Het keuren van securitybedrijven die pentests aanbieden, gebeurt door externe controleurs zoals Kiwa en Dekra Certification.
Artikel is aangepast
Secura was niet genoemd als bedrijf met een CCV-keurmerk Pentesten. Maar dat bedrijf is vorig jaar als eerste gecertificeerd. Dekra werd genoemd als een bedrijf dat het CCV-keurmerk Pentesten heeft, maar dat klopt niet, het voerde (samen met Kiwa) de audit uit.