De steunactie #cloud4ukraine, waarmee Nederlandse cloud- en hostingbedrijven hun Oekraïense collega's uit de brand helpen, slaat aan. De eerste hulpaanvragen uit het door oorlog getroffen land, stromen binnen. Om ter plekke meer ruchtbaarheid aan de actie te geven, staan de initiatiefnemers zelfs in contact met medewerkers van president Zelensky. Dat zegt Simon Besteman, algemeen directeur van de Dutch Cloud Community (DCC).
Het ging ineens allemaal heel snel, vertelt Besteman aan Computable. Al een paar dagen na de Russische inval in Oekraïne was de steunactie bedacht en in gang gezet. Afgelopen dinsdag vormde zich een coalitie van ruim vijftig Nederlandse cloud- en hostingbedrijven die hulp willen bieden aan Oekraïense collegabedrijven en lokale overheden. Ze bieden toegang tot in Nederland gevestigde veilige ict-infrastructuur voor systemen en data. In een oorlogssituatie is dat niet vanzelfsprekend.
Sinds donderdag ontvangt de Dutch Cloud Community daadwerkelijk aanvragen van Oekraïense hostingpartijen, aldus Besteman. Zij kunnen voor hun systemen en data gedurende onbepaalde tijd kosteloos gebruikmaken van Nederlandse serverruimten, virtuele machines, vps (virtual private server) hosting en back-upfaciliteiten.
Alle kosten zijn voor rekening van de partners van DCC. Om misbruik van dit genereuze aanbod te voorkomen, hebben de initiatiefnemers de processen en techniek eerder deze week goed uitgedacht. De regels zijn niet te gedetailleerd, want het is nog niet helemaal duidelijk waaraan behoefte is, zegt de algemeen directeur van DCC. Volgens hem kan de digitale overheveling naar de Nederlandse infrastructuur ‘redelijk eenvoudig’ gebeuren. ‘Alleen bij echt heel grote hoeveelheden data komt er iets meer bij kijken.’
Ruchtbaarheid
Nu is het zaak om meer ruchtbaarheid aan de actie te geven, vertelt Besteman. Dat gaat onder meer via het internationale netwerk van RIPE (Réseaux IP Européens), het in Amsterdam gevestigde forum voor partijen die zijn geïnteresseerd in wide area ip networks en ip-registratie in Europa. De meeste Oekraïense hosting- en cloudaanbieders zijn daar ook bij aangesloten.
Ook wisten de initiatiefnemers contact te leggen met medewerkers van president Volodymyr Zelensky. Er zijn bovendien lijntjes naar de minister van Digitale zaken en naar lokale brancheorganisaties.
Besteman is enthousiast over het initiatief #cloud4ukraine. ‘We zijn erg blij met hoe snel en spontaan de Nederlandse community haar medewerking heeft toegezegd en onder meer virtuele servers en datacenterruimte beschikbaar stelt. Het gebeurt echt massaal.’ Als er te veel aanvragen binnenkomen, kan DCC een beroep doen op vergelijkbare organisaties in bijvoorbeeld Duitsland, zegt hij.
Gevolgen voor Nederlandse bedrijven
Nederlandse hostingbedrijven voelen zelf ook de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, besluit Besteman. En niet alleen vanuit securityperspectief. ‘We zien de laatste dagen extra veel cyberaanvallen op onze infrastructuur. Maar we hebben een goede verdediging dus die houdt wel stand.’
Volgens hem lijden meerdere Nederlandse organisaties onder het feit dat zij ontwikkelaars in Oekraïne en/of Rusland hebben. ‘Zeker met medewerkers in Rusland is het nu lastig werken’, vertelt hij. ‘Bedrijven trekken zich terug uit dat land. Maar ook bedrijven met medewerkers in Oekraïne hebben het moeilijk. Zij vragen zich af hoe veilig hun mensen daar zijn.’ Sommige bedrijven bieden hun Oekraïens personeel huisvesting, opvang en diverse maanden vooruitbetaling aan. ‘Zo’n crisis raakt natuurlijk zowel de bedrijfsvoering als het menselijk vlak.’
De Dutch Cloud Community is de fusieorganisatie van DHPA (brancheorganisatie van cloud- en hostingproviders) en ISPConnect (branchevereniging voor internetserviceproviders).