Messagebird, leverancier van communicatiesoftware, legt zijn Russische klanten sancties op. Tegelijk richt het bedrijf een eigen niet-gouvernementele organisatie (ngo) op die humanitaire hulp kan bieden. Dit Messagebird.org krijgt een startkapitaal van tien miljoen dollar, wat het bedrijf hoopt uit te breiden met giften.
Het Amsterdamse MessageBird heeft een ontwikkelhub in Oekraïne en zegt zijn werknemers daar in de oorlog te hulp te zijn geschoten door middel van veilige huisvesting en vervoer.
Daarnaast legt MessageBird eigen sancties op aan zijn Russische klanten door hun api-toegang tot hun platform af te sluiten en het sms- en spraakverkeer van het wereldwijde klantenbestand naar Russische carriers te blokkeren. Het humanitaire en ngo-communicatieverkeer wordt omgeleid via internationale roamingovereenkomsten.
Robert Vis, oprichter en algemeen directeur, verklaart: ‘Als iemand die in Europa is geboren, vind ik het mijn plicht om in het openbaar te spreken over een oorlog die zich aan de grenzen ontvouwt en om steun te betuigen voor vrede. Ik neem de verantwoordelijkheid op me als onderdeel van een nieuwe generatie technologie-oprichters en ceo’s om mijn stem te laten horen. We moeten allemaal onze invloed en onze technologische capaciteiten gebruiken om de wereldvrede te bevorderen en duidelijk te maken dat we in een wereld leven waar zulke acties gevolgen hebben.”
Vis kondigt in dit kader de oprichting van een stichting aan die in eerste instantie financiële hulp biedt aan degenen die getroffen zijn door de crisis in Oekraïne. ‘Maar buiten Oekraïne willen we onze communicatiemogelijkheden voor andere crisissituaties uitbreiden, en vluchtelingen aannemen en opleiden, of onze diensten aan andere ngo’s verlenen. Het is een constante strijd waar we voor staan.’
Messagebird.org
Dit MessageBird.org beschikt over een startkapitaal van tien miljoen dollar om in de komende 24 maanden in te zetten. Zodra blijkt dat dit ngo-bedrijfsfonds zijn nut heeft bewezen, is het de ambitie om meer kapitaal aan te trekken. Messagebird.org zal daarbij gebruik maken van de Ambi-certificering.
Messagebird maakt tevens deel uit van een andere ngo: People for People. Die is speciaal opgericht om de mensen in Oekraïne te helpen en is een initiatief van Ali Niknam, oprichter van fintechbedrijf Bunq. Ook Joris Beckers (medeoprichter online-super Picnic) is er bij betrokken.
Niet alleen Messagebird zet overigens de dienstverlening en verkoop aan Russische klanten stop, ook talloze andere techbedrijven kondigen dit aan. Daaronder chipconcerns als Intel en AMD, fintechbedrijf TransferGo en kleinere bedrijven als de Atlassian-partners Rozdoum, Softlist, CollabSoft en EasyBi.