Cloudserviceproviders staan voor de uitdaging de snel groeiende werklast die al die nieuwe use-cases en applicaties met zich mee brengen, de baas te worden. Die data worden steeds meer aan de randen van het netwerk (‘edge’) verwerkt, dicht bij de eindgebruikers. De trend van 'werk verschuift naar de edge', aangevuld met de hogere snelheid van 5G, is minstens zo belangrijk als die van de metaverse, crypto en elektrische auto’s.
Dit stelt Sanjay Uppal, topman bij VMware. Zijn bedrijf presenteert tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona nieuwe producten en samenwerkingsverbanden die telco’s helpen hun netwerken te moderniseren. De telco’s moeten niet alleen 5G-netwerken aanleggen maar ook edge computing mogelijk maken. Dit is een vorm van ‘distributed computing’ waar workloads en data dicht bij de eindgebruikers, apparaten en applicaties worden geplaatst. Geheel nieuwe applicaties dienen zich aan wanneer edge computing valt te combineren met 5G.
Uppal: ‘Om alle applicaties te ondersteunen, dient de multi-cloud edge zich aan.’ Daarvoor is allereerst nodig dat het netwerk wordt gemoderniseerd in ‘cloud native’-vorm. Een door software gedefinieerde, programmeerbare infrastructuur verbindt de cloud via internet en 5G-netwerken met de intelligente edge. Geavanceerde software brengt deze transformatie op gang.
Netwerken worden steeds meer een kwestie van software. Tegelijk verschuift de rekenkracht naar de rand van het netwerk. ‘De nieuwe netwerken kenmerken zich door programmeerbare hard- en software. Software eet de infrastructuur’, voegt Nick McKeown, general manager Intels Netwerk en Edge Groep, eraan toe.
Starheid
De radioverbindingen (radio access network, ran) die apparatuur koppelen aan het core-netwerk, vormen daar geen uitzondering op. Tijdens het MWC behoort ran-disaggregatie tot de meest besproken thema’s. Met name bij VMware en Intel staat open ran centraal. Vroeger bestond een ran uit hardware die werd gekenmerkt door starheid. Nu is het ran gevirtualiseerd, terwijl hierbij ook cloud om de hoek komt kijken. Veel service providers gaan momenteel over op virtuele ran (vran). Een aantal voorlopers experimenteert al met open ran waarbij sprake is van volledige openheid.
Dankzij open standaarden zijn apparaten en software van meerdere leveranciers met elkaar te combineren. De ran radio-netwerken worden niet langer van één fabrikant betrokken. Die trend is ingezet in Amerika waar de wens bestaat minder afhankelijk van Chinese leveranciers te worden. Andere voordelen zijn mogelijk lagere kosten, snellere innovatie en meer flexibiliteit.
Drie lagen
Naast disaggregatie is programmeerbaarheid van het netwerk een belangrijke trend tijdens het MWC. Netwerken kunnen hierdoor aan nieuwe eisen worden aangepast. Dit gaat verder dan het ran, stelt VMware. De programmeerbaarheid kan zelfs naar de edge worden doorgetrokken. De derde grote ontwikkeling is de verregaande automatisering van het netwerk.
VMware zet zwaar in op zijn multi-cloud edge. Die bestaat uit drie lagen. De onderste laag van edge diensten bestaat uit het eerdergenoemde ran en privé 5G-netwerken. Daarboven komt een laag diensten, waaronder een secure access service edge (sase) gebaseerd op sd-wan. Sase verbetert de prestaties en de veiligheid van het netwerk. De derde (hoogste) laag bestaat uit multi-edge computing, edge native-applicaties en edge compute. VMware zorgt ervoor dat al deze drie lagen vanuit één gemeenschappelijke softwarelaag worden ondersteund.
VMware claimt het meest uitgebreide ecosysteem van 5G-partners te hebben gebouwd. Haar belangrijkste eigen bijdrage is een ran intelligent controller (ric), een platform dat de complexiteit vermindert van de onderliggende ran-infrastructuur. Mobiele operators kunnen hiermee cloud-native applicaties voor controle en beheer in het ran uitrollen. De ric ‘huisvest’ allerlei apps voor verdergaande automatisering, optimalisatie van het netwerk en het meer op maat snijden van diensten. Sommige apps zijn bijna realtime (xApps), andere kunnen met enige vertraging werken (rApps). Rond VMware-ric groeit een ecosysteem van softwareontwikkelaars.
Verdubbelen
Klant van het eerste uur is Vodafone die onlangs bij wijze van proef een ric in zijn netwerk implementeerde. Met een xApp van Cohere Technologies wist Vodafone het efficiënte gebruik van het 5G-spectrum te verdubbelen.
Samen met VMware’s Telco Cloud Platform helpt ric mobiele operators bij de overgang naar een open ran. Ric maakt het netwerk programmeerbaar en zorgt voor verdere automatisering ervan. In Amerika is Dish ver met een proef hiermee. Bovendien rondt Samsung binnenkort een ambitieus testprogramma van virtuele ran-software af. HCL en VMware breiden hun samenwerking uit om de uitrol van 5G en ran voor mobiele operators te stroomlijnen, zo is nu bekendgemaakt.