De telecomsector heeft geen klagen over het afgelopen jaar. Marktleiders T-Mobile, Vodafone en KPN boekten opvallend meer brutowinst dan in 2020. KPN deed dat overigens wel bij een haperende omzet.
Als laatste van de grote drie presenteerde T-Mobile gisteren de cijfers over het afgelopen boekjaar. De onderneming zag de omzet 6,4 procent stijgen tot boven de twee miljard euro. Het is voor het eerst dat de omzet van T-Mobile Nederland boven die lat uitkomt. De grootste omzetgroei (dertien procent) en klantengroei (3,7 procent) deden zich voor bij de mobieletelefonie-activiteiten, grotendeels door de toevoeging van Simpel. Dat consumentenmerk werd in december 2020 overgenomen.
Onder de streep kwam het brutobedrijfsresultaat uit op 635 miljoen euro, 14,5 procent meer dan een jaar eerder. Het afgelopen jaar stond bij T-Mobile ook in het teken van snel internet voor bedrijven en consumenten. Dit is nu beschikbaar voor 3,3 miljoen huishoudens. De aanbieder wil bovendien meer kleine bedrijven glasvezelsnelheid bieden en pleit voor betere en goedkopere toegang tot de glasvezelnetwerken van concurrenten. ‘Wij zullen andere eigenaren van glasvezelnetwerken blijven uitdagen om dit model te omarmen’, meldt ceo Søren Abildgaard.
Vodafone
Ook VodafoneZiggo boerde goed in 2021, blijkt uit de jaarcijfers die vorige week verschenen. Het telecombedrijf boekte twee procent meer omzet en winst. Het brutobedrijfsresultaat kwam uit op ruim 1,9 miljard euro bij een omzet van 4,1 miljard euro. Dit werd gerealiseerd ondanks een afname van het aantal nieuwe klanten voor mobiele telefonie en vast internet. Een groeiend aantal klanten kiest voor een combinatiepakket van mobiel en vast. Voor bijna driekwart van de klanten is vast internet met een snelheid tot 1 Gbps beschikbaar. Eind 2022 zou dit voor alle klanten moeten gelden.
In het zakelijke segment zag Vodafone de omzet in 2021 groeien met drie procent. Het aantal zakelijke internetklanten steeg met 24.000, het aantal zakelijke mobiele klanten met 105.000.
KPN
Eerder meldde KPN een omzet over 2021 van 5,26 miljard euro, een fractie minder dan 2020. De nettowinst steeg wel: van 561 miljoen euro (2020) naar 1,3 miljard euro in 2021. Dat kwam met name door een boekwinst (651 miljoen) vanwege het samenwerkingsverband Glaspoort met pensioenuitvoerder APG voor de uitrol van glasvezel in Nederland. Volgens KPN was er op de consumentenmarkt wel groei te zien van de omzet uit mobiele diensten en glasvezel.