Vertrouwen in en op technologie was een thema dat het voorbije jaar veelvuldig de revue passeerde. Dat is dit jaar niet anders. Omdat we werkzaamheden buiten de bedrijfsmuren uitvoeren, is een zero-trust-netwerk eerder een standaardaanpak geworden dan een uitzondering. Tegelijkertijd zijn duurzaamheid en artificiële intelligentie (ai) ingeburgerd en niet meer weg te denken uit de branche.
Maar wat gaat 2022 ons brengen op het gebied van veiligheid in de techsector? Hieronder de vijf belangrijkste trends.
- Op alle fronten verbonden
Vorig jaar spraken we al over een horizontale wereld, waar cloud- en edge-technologieën steeds vaker samen worden gebruikt voor hybride oplossingen. Of de verwerking nu op het apparaat, op een lokale server of in een extern datacenter plaatsvindt: alles is simpelweg verbonden. Dit jaar zal niet anders zijn. Toch is het duidelijk dat de hybride omgevingen voor iedere klant anders ingericht moeten worden. Zij moeten daarbij rekening houden met zowel in-house resources en beleidsregels als externe factoren, zoals lokale en internationale regelgeving.
- Veiligheid in een nieuwe vorm
De miljarden verbindingen die momenteel bestaan tussen apparaten, netwerken en datacenters hebben ervoor gezorgd dat er een nieuwe benadering van veiligheid is ontstaan. Dit concept heet zero-trust. Want de dikke muren die vroeger misschien nog aanvallers buiten konden houden, zijn nu doordringbaar geworden.
De pandemie heeft ook hier een grote rol in gespeeld. Met het toenemende flexwerken zijn steeds meer apparaten van op afstand met elkaar verbonden. Een zero-trust-netwerk houdt in dat de veiligheid van elk apparaat, en elke applicatie, apart wordt geëvalueerd wanneer er verbinding wordt gemaakt. De connectiepoging wordt daarbij automatisch als onbetrouwbaar beschouwd, mits het tegendeel wordt bewezen.
- Authenticiteit boven alles
Het kunnen vaststellen van de authenticiteit van videobewakingsbeelden is fundamenteel voor het vertrouwen. De steeds geavanceerdere beeldbewerkingsmogelijkheden zorgen ervoor dat de betrouwbaarheid van deze beelden vaker in twijfel worden getrokken.
Het is daarom cruciaal dat bewakingsbeelden als authentiek kunnen worden bestempeld. Dit kan bijvoorbeeld door een digitale handtekening aan de videostream toe te voegen op het moment van opname, die bewijst dat de video is opgenomen met een specifieke camera en niet is gemanipuleerd. Authenticiteit is dan ook een aandachtspunt voor de gehele sector. Het is belangrijk dat bedrijven in de sector zich aansluiten bij initiatieven die de authenticiteit van videobeelden, vastgelegd door bewakingscamera’s, kan garanderen.
- Ai is ingeburgerd, maar binnen kaders
Het lijkt onmogelijk om een bericht over technologietrends te schrijven zonder ai te vermelden. Eigenlijk is ai geen trend, we maken er immers allemaal dagelijks gebruik van. Denk aan Siri van Apple of Amazons Alexa. Technologie op zich hoeft niet gereguleerd te worden, maar gebruikstoepassingen van nieuwe technologie wel. Wet- en regelgeving over de ontwikkeling en het gebruik van ai-gebaseerde technologieën moeten worden ontwikkeld op lokaal, regionaal en internationaal niveau.
Verdere integratie van ai in de fundamenteelste onderdelen van de technologie – zoals de ‘system-on-chip’ – maakt dat ai de prestaties van videobewaking op alle vlakken verbeterd en optimaliseert, van cameraconfiguratie tot beeldkwaliteit en -analyse.
- 5G vindt zijn plaats
De hype rondom 5G is de laatste tijd alleen maar verder gegroeid. Er is echter een fundamenteel verschil tussen een hype en een trend. Nieuwe technologieën worden pas een trend als er waardevolle gebruikstoepassingen mogelijk zijn, al dan niet in de beveiligings- en bewakingssector. Een hype is pril en dit zien we ook rondom 5G-technologie.
Een groot deel van de hype rondom 5G is gericht op verbeteringen van de netwerkprestaties voor consumententoepassingen. Toch is de opkomst van particuliere 5G-netwerken net zo interessant, mede gelet op potentiële gebruikstoepassingen van 5G voor onder andere netwerkvideobewaking-oplossingen, mobiele applicaties, analytics en verbeterde communicatie tussen iot-sensoren.
De duurzaamheidsbril opzetten
Duurzaamheid beschouwen we niet langer als trend; het is geïntegreerd in alle aspecten van de samenleving. Alles moet op elkaar worden afgestemd om onze impact op het milieu te beperken, en het is van groot belang onze activiteiten op een ethische en betrouwbare manier uit te voeren. Telkens wanneer een technologietrend kansen lijkt te bieden, moet deze ook door die duurzaamheidsbril bekeken worden.
Van de energie-efficiëntie en het (her)gebruik van materialen in een camera tot waar en hoe deze geproduceerd en geleverd wordt én de ethische aspecten van nieuwe technologieën en gebruikstoepassingen: trends kritisch benaderen en toetsen aan duurzaamheidscriteria is net zo belangrijk als ze überhaupt benoemen.
(Auteur Philippe Kubbinga is regional director Midden-Europa bij Axis Communications.)