Ordina kijkt terug op een succesvol 2021 met groei in Nederland, België en Luxemburg. Daar waar de omzet in 2020 nog tot 369,2 miljoen daalde, steeg die vorig jaar met 6,8 procent naar 394,5 miljoen euro. Ook de nettowinst nam toe: met zo'n tien procent van 22,3 miljoen tot 24,6 miljoen euro, al was die stijging minder groot dan die in 2021 (+47,7 procent).
De it-dienstverlener uit Nieuwegein eindigde 2021 met een kwartaal waarin de omzet met 12,9 procent steeg naar 104 miljoen euro (vierde kwartaal 2020: 92,9 miljoen). De winst steeg echter amper en kwam uit op 7,6 miljoen euro (vierde kwartaal 2020: zeven miljoen).
Ordina is actief in drie kernmarkten: overheid, financiën en industrie. Daarbinnen wil de systeemintegrator zich onderscheiden met toegevoegde-waarde-diensten en minder met generieke diensten (‘uurtje-factuurtje’). Hiervoor heeft het bedrijf vijf zogeheten businessproposities geformuleerd: high-performanceteams, intelligente datagedreven organisaties, digitale acceleratie, cybersecurity en compliance alsmede ‘composable enterprises’. Onder die laatste propositie worden ondernemingen verstaan die zijn gebaseerd op zakelijke platforms en de cloud, en veel met api’s en microservices werken. De focus blijft op klanten met een complex it-landschap en de nodige legacy.
Businessproposities
Ordina meldde vorig jaar dat die vijf businessproposities in 2026 driekwart van de omzet genereren. In 2021 was dat ongeveer een derde. Volgens topman Jo Maes stijgt het aandeel van de businessproposities echter minder snel dan verwacht. ‘We blijven naar de doelstelling toewerken, maar we verwachten deze later te behalen. Inmiddels hebben we circa 170 high-performanceteams actief. Dit resulteert in hogere tevredenheid bij onze klanten en medewerkers en we maken meer strategische impact bij onze klanten.’ Voor de komende jaren ligt het zwaartepunt op organische groei, gecomplementeerd met acquisities in nichemarkten.
Het bedrijf wist vorig jaar meer medewerkers aan te trekken: van 2586 eind 2020 naar 2715. Onder deze 149 nieuwe employees zijn 130 directe medewerkers en negentien indirect. De personeelswerving lag vanwege het uitbreken van de coronapandemie een tijdje stil maar wierp, na weer te zijn opgestart, in de tweede helft van 2021 haar vruchten af. Ook was er minder personeelsverloop.
Wel blijkt het voor Ordina lastig om minder afhankelijk te zijn van inhuurkrachten vanwege de krapte op de arbeidsmarkt in combinatie met de hoge vraag naar ict-diensten (en door contractuele verplichtingen bij de overheid). Hoewel door de inzet van externe medewerkers mede bepalend is geweest voor de omzetgroei in 2021 heeft dit tevens een drukkend effect op de winstmarges.
Nederland en Belux
Uit de jaarcijfers blijkt voorts dat de omzet in Nederland in 2021 met 5,5 procent omhoog ging tot 259,2 miljoen euro. Ordina is tevreden over de toegenomen opbrengsten uit de businessproposities high performance teams (waarbij specialisten van Ordina in teams samenwerken met die van klanten) en data-driven activiteiten. Die van de propositie business platforms & cloud daalde echter door een aantal contracten die in 2020 niet zijn verlengd.
In België en Luxemburg steeg de omzet in 2021 met 9,4 procent naar 135,3 miljoen euro. De opbrengsten uit de businessproposities cybersecurity & compliance, data-driven en business platforms & cloud groeiden sterk.
Overheid en financiën
Onderverdeeld naar de drie kernmarkten kwam de meeste omzet uit de overheidsmarkt: 163,9 miljoen, een plus van 8,2 procent ten opzichte van een jaar eerder (151,5 miljoen). Ordina boekt hier vooral succes met zijn high performance teams om digitale vernieuwingen door te voeren. Een voorbeeld is het inzetten van twee teams bij het Nederlandse Koop (Kennis- en exploitatiecentrum Officiële OverheidsPublicaties) om een aantal applicaties te ontwikkelen en beheren.
In de financiële dienstverlening groeide de omzet met 5,2 procent naar 103,7 miljoen euro (2020: 98,6 miljoen). Ook hier zijn diverse high performance teams van Ordina aan de slag met oplossingen op het gebied van onder meer datagedreven werken, fraudedetectie en compliance om de performance en klantbeleving bij financiële dienstverleners te verbeteren. Ook helpt Ordina zorgverzekeraars met de ontwikkeling van low-code-apps om klanten betere digitale voorzieningen te kunnen bieden.
Industrie
De industriemarkt bestaat uit tal van subsectoren, zoals energie, water en afvalverwerking (het nutswezen), transport en logistiek, farmacie, telecom en media. In 2021 meerderden de opbrengsten in deze markt met 6,5 procent tot 126,9 miljoen euro (2020: 119,2 miljoen). De omzet is mede gestegen door de acquisitie van IFS Probity, een automatiseerder gespecialiseerd in complexe massa-facturatieprocessen (onder meer voor nutswezen en telecom) en een toegenomen vraag bij klanten uit de farmacie, transport en logistiek.
In algemene zin merkte Ordina in deze markt een groeiende behoefte aan oplossingen voor businessplatforms & cloud, data-driven en cybersecurity & compliance. Zo ondersteunt het bedrijf de Belgische tankopslagterminal Gadot in de migratie naar SAP S/4 Hana met behulp van zijn SmartMove Solution.