Right to Consumer Justice, die Apple aanklaagt voor ‘monopolistisch handelen’ in de App Store, krijgt bijval van Steve Berman. De Amerikaanse massaclaim-jurist procedeerde eerder succesvol in de VS tegen Apple en weekte meerdere schikkingen los. Nu sluit hij zich aan bij de Nederlandse stichting die een soortgelijke zaak voert tegen Apple wegens vermeende misstanden rondom mededinging in genoemde appwinkel.
Stichting Right to Consumer Justice is een andere partij dan Stichting App Stores Claims. Die groep onder leiding van voorzitter Alexander Klöpping voert een massaclaim tegen zowel de appstores van Apple als van Google en was eerder deze week in het nieuws.
Right to Consumer Justice richt zich specifiek op misstanden in de Apple App Store. De stichting zegt ook al een stap verder te zijn dan Stichting App Store Claims. Naast een poging om tot een schikking te komen, ligt er in de zaak van Right to Consumer al een dagvaarding. Stichting App Stores Claims zit nog in het voortraject van het stellen van de definitieve massaclaim. Daarvoor moeten zich eerst nog gedupeerden aansluiten.
Stichting Right to Consumer Justice is van mening dat Apple bij de distributie van iOS-apps en in-app-producten ‘via pestgedrag en dwang’ een ‘marktdominantie’ heeft afgedwongen. Ook heeft de tech-gigant zijn macht op verschillende manieren misbruikt, stelt zij. Het gaat dan onder meer om de commissie van 30 procent die consumenten en ontwikkelaars betalen op iedere verkoop van iOS-apps of in-app-producten binnen de Nederlandse App Store. Ter vergelijking: Microsoft vraagt in het ecosysteem van Windows 10 tot tot 12 procent. Volgens de juristen vindt prijsopdrijving plaats en worden app-ontwikkelaars ertoe gedwongen om het eigen betalingssysteem van Apple te gebruiken, ondanks de beschikbaarheid van goedkopere alternatieven.
Volgens de stichting hanteert Apple oneigenlijke monopolistische praktijken waarmee apps van het eigen merk en makelij worden voorgetrokken. Zo zouden onder anderen apps van concurrenten moeilijker vindbaar worden gemaakt en de functionaliteit van concurrerende apps belemmerd worden.
Berman
Berman trof eerder in de VS schikkingen met Apple. Hij voerde onder meer zaken tegen Apple en diverse uitgeverijen en schikte namens gedupeerden in 2016 voor 560 miljoen dollar met die partijen. Dat gebeurde namens consumenten die e-books kochten waarvan prijzen kunstmatig waren verhoogd door prijsafspraken tussen Apple en de uitgevers. Berman won de zaak tegen Apple voor de Amerikaanse Hoge Raad.
Berman’s kantoor schikte onlangs ook in een andere consumentenrechtenzaak tegen Apple. Die draait om garantieschema AppleCare. Hij drong een schikking van bijna honderd miljoen dollar af nadat werd aangetoond dat Apple beloftes aan polishouders van AppleCare niet was nagekomen. Apple had apparaten namelijk gerepareerd met gerenoveerde ofwel refurbished onderdelen van mindere kwaliteit, terwijl de polis betere dienstverlening beloofde.
In een andere zaak stond hij ontwikkelaars bij. Net als in de zaak die in Nederland wordt gevoerd, claimde Berman dat Apple misbruikt maakt van zijn dominante marktpositie. Onder meer door controle te houden over de distributie van apps en in-app producten. De zaak werd voor 100 miljoen dollar geschikt.