Randstad heeft de toch al redelijk hoge verwachtingen overtroffen met een omzetstijging van 19 procent tot 24,6 miljard euro in 2021. Het laatste kwartaal, toen de groei ruim 16 procent bedroeg, was beter dan voorzien. Volgens Randstad heeft deze groeitrend zich in januari voortgezet. Wel blijft het in de huidige krappe arbeidsmarkt een uitdaging geschikt personeel te vinden. Maar Randstad speelt hierop in met slimme software.
Detacheerder Yacht, dat valt onder de divisie Professionals (+14 procent autonome groei),draait goed. Vooral gedreven door de enorme vraag naar it-ers doet dit label het prima, evenals US Technologies en Randstad Japan. In Nederland waar Yacht het grootste onderdeel in deze divisie vormt, bedroeg de groei 17 procent. Het aantal permanente plaatsingen nam met 28 procent toe. De ebitda-winstmarge steeg tot 6,8 procent.
De divisie Global Businesses die mede bestaat uit vacaturesite Monsterboard en freelance-marktplaats Twago (vooral app ontwikkelaars), groeide zelfs met 28 procent. De divisie Staffing zag een autonome groei van 21 procent, terwijl de divisie Inhouse een omzetgroei van 20 procent haalde.
Data-oceaan
Randstad gaat in het jaarverslag 2021 in op haar verdere digitalisering. Nieuwe software biedt klanten, de Randstad-consultants en talenten een betere ervaring. Randstad Relevate zorgt voor een betere match tussen talenten en werkgevers. De ai-chatbot Relevate Chat doet een eerste screening. Relevate Schedule helpt klanten hun pool van beschikbaar talent gemakkelijker te beheren.
Dankzij een op microservices gebaseerde digitale architectuur kan Randstad sneller opschalen en inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Tenslotte schaalt Randstad haar wereldwijde ‘data-oceaan’ verder op. Zo kan het uitzendconcern sneller bijsturen. Via het Randstad Innovatie Fonds wordt geïnvesteerd in HR tech start-ups.
De ‘Digital Factory’ van het uitzendbureau kwam onlangs met Randstad Market Insights dat inmiddels in tien landen ‘live’ staat. Deze software haalt geaggregeerde data uit de ‘data-oceaan’ en verwerkt die tot inzichten waarmee klanten hun voordeel kunnen doen. Voor talenten is een ‘gps-systeem voor carrières’ ontwikkeld.
Belux
In België en Luxemburg steeg de omzet met 13 procent. Vooral de divisies Inhouse en Staffing deden het beter. De ebitda-winstmarge nam toe tot 5,6 procent, mede dankzij een betere kostenbeheersing.
Eind vorig jaar werd de overname van Hudson Benelux aangekondigd. Randstad verwacht daarmee sneller te kunnen groeien op de Belgische markt voor professionals, executive search en HR-diensten. België en Luxemburg zijn goed voor 7 procent van Randstad’s omzet.