De ict-uitgaven in de zorg stijgen de komende vijf jaar fors. Ligt het bedrag nu tussen de drie en vier miljard euro per jaar, over vijf jaar komt dat uit op circa 5,5 miljard. Die groei van de kosten komt boven op investeringen in vastgoed, personeel en verduurzaming, terwijl het aan financiële armslag ontbreekt. Dat concludeert Deloitte in een financiële vooruitblik op de Nederlandse zorg.
Het rapport vermeldt dat de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg (vvt) en de gehandicaptenzorg (ghz) in 2019 gemiddeld 4,2 procent van de omzet uitgaven aan ict. Voor ziekenhuizen kwam het bedrag in 2020 gemiddeld uit op 5,7 procent van de omzet. Wanneer die percentages worden geëxtrapoleerd op de totale Nederlandse zorgmarkt, dan wordt er jaarlijks tussen de drie en vier miljard euro aan ict uitgegeven, stelt Deloitte.
De afgelopen jaren groeide de ict-kosten met zes procent. Wanneer deze groei doorzet, nemen de ict-uitgaven over vijf jaar met ongeveer een tot anderhalf miljard euro toe naar vier tot 5,5 miljard euro. Dat rekenvoorbeeld is inclusief de vervanging van bestaande ict, die uitkomt op een bedrag van 2,1 miljard euro. ‘Dit vraagt om een totale investering van circa 3,5 miljard euro in vijf jaar’, rekent Deloitte voor.
Van bricks naar clicks
De onderzoekers stellen dat de ict-investeringen nog hoger kunnen uitvallen wanneer de zogenoemde transitie van ‘bricks naar clicks’ plaatsvindt, waarbij meer geld in digitalisering worden gestoken en de investeringen in vastgoed minder hard groeien. Die digitaliseringslag moet ook zorgen voor lagere personeelskosten doordat werk wordt geautomatiseerd.
‘Investeringen in digitale toepassingen zijn doorgaans lager dan investeringen in vastgoed, maar zijn wel vaker nodig aangezien technologie doorgaans na vijf jaar is verouderd. Daar staat tegenover dat de levensduur van vastgoed dertig jaar is’, duiden de onderzoekers. ‘Hier verwachten wij substitutie van vastgoed naar technologie in verband met zorg op afstand.’
Ewout, doorlooptijden zijn wel degelijk van belang. Bij bijvoorbeeld borstpoli’s weet je heel veel sneller waar je aan toe bent, dan enkele decennia geleden. Daardoor kan je sneller geholpen worden. De behandeling is meer op maat en de behandelmethode is vaak minder invasief en vooral minder op elkaar gestapeld. Steeds meer “eenvoudige” metingen kun je gewoon thuis doen met professionele apparatuur geleend van een ziekenhuis of gezondheidscentrum.