De Franse it-groep Atos doet een mega-afschrijving van 2,4 miljard euro over zijn boekjaar 2021. Het bedrijf gaat zijn structuur vereenvoudigen en zich herstructureren rond drie divisies.
Nauwelijks een maand is Rodolphe Belmer aan de slag als ceo van Atos, maar de man drukt meteen zijn stempel op het Franse bedrijf. Het recept is eenvoudig: schoon schip maken. Atos neemt afscheid van zijn sterk verticale organisatie volgens bedrijfssectoren en productfamilies en voert een stevige vereenvoudiging door. Er zijn voortaan nog slechts drie divisies. De eerste divisie is big data en security, en draait rond cyberveiligheid, kunstmatige intelligentie, supercomputers en quantum. De digitale divisie omvat de cloud, digitale transformatieactiviteiten en schone energie. De derde afdeling ten slotte bundelt de historische outsourcing-activiteiten, die structureel terrein hebben verloren sinds de verschuiving naar de cloud.
De herstructurering is ook nodig. Atos heeft er niet meteen een boerenjaar op zitten. De pandemie heeft het bedrijf geld gekost, er was de mislukte fusie met DXC en er waren de fouten in de boekhouding bij twee Amerikaanse dochters. Volgens Belmer is ook het management van Atos veel te log en te complex en verlopen beslissingen te traag. Ook daar zal een vereenvoudiging worden doorgevoerd.
Minder omzet
Een en ander laat zich voelen in de cijfers. De definitieve resultaten zijn nog niet binnen, maar Atos verwacht 2,6 procent minder omzet te hebben gedraaid vorig jaar (10,8 miljard euro). Eerder was sprake van een daling van 2,4 procent. De marge zou op 3,5 procent uitkomen.
De herstructurering zelf komt ook met een afschrijving van 2,4 miljard euro. Volgens Reuters ligt dat vooral aan een daling van 1,9 miljard euro ‘goodwill’ (immateriële activa, bijvoorbeeld toekomstige, verwachte winst of een meerwaarde bij een eventuele verkoop). Die daling zit hem in een ‘eerdere infrastructuurovername’ en activa als datacenters en leasecontracten. Daarnaast boekt Atos een waardevermindering van ongeveer vijfhonderd miljoen euro op contractactiva, reserves voor oninbare vorderingen en voorzieningen voor toekomstige verliezen. Die komen voor een groot deel voort uit een contract met ‘een financiële instelling in Groot-Brittannië’, aldus Atos.
In sommige media wordt ondertussen gespeculeerd dat de Franse defensiegroep Thales zijn oog zou hebben laten vallen op de nieuwe divisie big data en security van Atos. In Le Figaro zegt Belmer echter dat ‘zijn kroonjuwelen’ niet te koop zijn.
Meteen na de bekendmaking van de herstructurering van Atos nam het aandeel van het bedrijf een duik op de beurs van Parijs. Daar heeft het zich ondertussen wat van kunnen herstellen, maar het papier staat, sinds begin dit jaar, bijna zestien procent in het rood.