Grote internationale ondernemingen hebben de mond vol van duurzaamheid zonder dat ze dit ook maar in de verste verte waarmaken. In weerwil van veel pr-praat wordt niet of nauwelijks duidelijk hoe ze de klimaatneutraliteit denken te bereiken.
Dit komt naar voren uit een onafhankelijke studie die de toonaangevende onderzoeksinstituten Carbon Market Watch en het NewClimate Institute presenteren. Bijna alle 25 onderzochte multinationals maken zich schuldig aan greenwashing. Ze zeggen allemaal snel klimaatneutraal of zelfs klimaatpositief te zijn, maar hun werkelijke commitments blijven ver achter. Heel weinig multinationals zijn echt groen bezig.
Alleen de grote Deense rederij Maersk komt redelijk goed uit deze studie, qua transparantie van het klimaatbeleid en de integriteit van de klimaatstrategie. De techbedrijven Apple, Sony en Vodafone scoren ook niet slecht. Ze zijn vrij transparant, maar committeren zich weinig overtuigend.
Lichte onvoldoendes zijn er voor Amazon, Deutsche Telekom en Google. Gewoon slecht qua integriteit scoort Accenture, dat nota bene beweert in 2025 de netto-emissies van kooldioxide tot nul terug te brengen. Deze it-dienstverlener kon de onderzoekers allerminst overtuigen. Onduidelijk is hoe Accenture de claims denkt te kunnen waarmaken. En dat terwijl het voor een leverancier van diensten toch niet zo moeilijk is zich op dit gebied te onderscheiden.
De onderzoekers vinden het merkwaardig dat Accenture geen verantwoordelijkheid neemt voor de huidige emissies door compenserende maatregelen te nemen dan wel bijdragen te leveren aan het klimaat, terwijl anderzijds het klimaat-leiderschap wordt geclaimd. Accenture zegt van plan te zijn in 2023 alleen nog maar hernieuwbare elektriciteit in te kopen. De onderzoekers twijfelen zeer of het hier om energie uit zon, wind of waterkracht gaat. Ook de maatregelen die Accenture neemt om de emissies te verminderen, zijn bijzonder verdacht.
Opvallend is ook de lage klassering van Google. Dit techbedrijf claimt sinds 2007 klimaatneutraal te zijn. In 2030 zou men zelfs koolstofvrij zijn. Maar de onderzoekers zetten grote vraagtekens achter de eerste bewering. Wat Google precies bedoelt met het koolstofvrij zijn in 2030 laat zich volgens hen niet achterhalen. Google past een reeks maatregelen toe die de emissies van kooldioxide terugbrengen, maar de onderzoekers hebben meer informatie nodig om te beoordelen of deze maatregelen toereikend zijn.
Komt de PR-praat uiteindelijk niet gewoon van onderzoeksinstituten Carbon Market Watch en het NewClimate Institute die vanuit het idee van ‘naming & shaming’ een verdienmodel optuigen? Bladzijde 1 staat tenslotte een disclaimer welke gelijk is aan het zinnetje dat boven de advertorials staat die hier als opinie, blog of column geplaatst worden. Want wat betreft transparantie is het wel fijn om te weten dat het vooral om de mening van onderzoekers gaat en geen wetenschappelijk bewijs. Verder is een financiering van onderzoeksinstituten interessant want onafhankelijk kan ik beiden niet noemen gezien de politieke agenda die ze volgen. Tenslotte is de ‘wiebelstroom’ uit zon, wind of waterkracht net zo betrouwbaar als een politicus op links terwijl kernenergie evengoed emissieloos is en veel betrouwbaarder.
‘Net zo betrouwbaar als een politicus op links’. Dit is niet de eerste keer dat je links erbij haalt. Je bent niet de enige. Niet gek hoor, dat is een reflex die niet van vandaag of gisteren is door alles wat vies en voos is aan ‘links’ toe te schrijven. Wat dat ook mag zijn, dat links. Uiterst apart, tegen het bolsjewisme.
Dan het milieu en klimaat, gaat niet helemaal lekker nee. Als we echt wat willen dan zal het minder moeten. Niet vliegen, niet autorijden dat werk, gaat niet gebeuren. Gelukkig kunnen we het afkopen met een zogenaamd vergezicht: de kerncentrale. In plaats van met een boom. Een onbetaalbaar vergezicht waar nog vele jaren over heen zullen gaan voor die dingen er staan. En dan hebben we nog niet besloten dat die dingen in Groningen worden neergezet. Zal ook wel weer de schuld van links zijn.
Louis,
Wat betreft de koolstofdioxideassimilatie door gewassen hebben we een ruimtelijke ordening probleem in Nederland en GoenLinks wil niet een bos van oud ijzer wat we een windmolenpark noemen in de achtertuin. Het milieu en klimaat zijn dan ook twee heel verschillende dingen als we kijken naar de omgeving versus de wereld. En wat betreft de opgewekte KWhr per vierkante meter en verbruikte KWhr per vierkante meter zullen we het over kerncentrales moeten hebben want biomassa gestookte centrales blijken ook niet de oplossing. Dit geldt zeker als we de gaskraan voor de verwarming van onze huizen dicht gaan draaien want ik denk dat de houtstook niet gewaardeerd gaat worden in stedelijke gebieden.
Oudlid, dat klopt, milieu en klimaat zijn verschillende dingen. Geloof niet in biomassa en niet in kernenergie. Aangezien kernenergie nog jaren gaat duren met haken en ogen (geld, veiligheid) moeten er andere oplossingen komen. We hangen aan het elektrainfuus en dat zal alleen maar meer worden. Het enige waar ik dan aan kan denken is dat er ontwikkelingen op gebied van wind/zonne energie en oplossingen voor energieopslag komen. Anders worden het toch gewoon dampende fosiele energie centrales.
Het begin van de corona crisis was een zegen, er vloog geen vliegtuig meer en er werd amper auto gereden. De lucht werd mooi schoon en de dieren werden weer de baas in het bos. Heel wonderlijk en goed voor de uitstoot en het klimaat. En het milieu! Maar ben bang dat nu alles weer los gaat dat het gewoon weer gaan vliegen naar Bali, de Big Five bekijken in afrika of er even tussenuit naar de Antillen gaan. Maak me geen illusies. Een troost, de aarde kan uitstekende zonder de mens!
Vind het trouwens maar een raar verhaal, Accenture lijkt me een heel ander bedrijf dan pak hem beet Google of Microsoft.