De consumptie van opleidingen en trainingen neemt toe, terwijl ook digitalisering en automatisering verder oprukken. Daardoor verdwijnen oude banen en komen nieuwe razendsnel op. Dan moet je als werknemer je kennis en vaardigheden uitbreiden. De it-beroepsgroep merkte dat zij vaak kennis te kort kwam om zich staande te houden in de digitale transformatie. It-professionals gingen dan ook op zoek naar geschikte opleidingen en certificeringen. Om te bepalen welke certificeringen het meest waardevol zijn, is het goed om naar de salarissen te kijken die hierbij horen. Dan blijkt dat het behalen van certificeringen voor zowel de it-professional als de werkgever waardevol is.
Certificeringen geven blijk van bepaalde kennis en vaardigheden op een zeker spectrum van de it. Of het nu gaat om ontwikkelmethoden, security-eisen of proceskennis, het komt steevast terug in vacatureteksten. Dat geldt ook voor leveranciersgebonden certificeringen. Sommige vendoren stellen expliciet dat alleen gecertificeerde medewerkers aan hun ‘it-oplossingen’ mogen werken, bijvoorbeeld als het gaat om updates of integraties. Certificeringen in de it-sector vertegenwoordigen dan ook een zekere waarde. Voor de medewerker, in de vorm van een hoger salaris, maar ook voor de organisatie zelf, die door kan groeien met deze goed opgeleide mensen.
Skillsoft onderzocht wat it-professionals zelf als waardevol hebben ervaren als gevolg van hun opleidingen die leiden tot een certificering. Dit is terug te lezen in Skillsofts ‘Global Knowledge 2021 it Skills and Salary Report’. Bijna de helft gaf aan dat de kwaliteit van het werk vooruit is gegaan en een derde gaf te kennen meer betrokken te zijn bij het werk. Iets meer dan een kwart van de respondenten bleek sneller te presteren en één op de tien it’ers gaf te kennen een salarisverhoging als gevolg van de certificering te hebben ontvangen.
Salarissen
Kijken we naar welke certificeringen het beste in de markt liggen, dan ben je in Europa als ‘AWS Certified Solutions Architect – Associate’ ruim 85.000 euro bruto per jaar waard. Een goede tweede is de ‘Certified Information Systems Security Professional (CISSP)’ met ruim 84.000 euro. Ben je ‘Certified in Risk and Information Systems Control’, dan mag je rekenen op 81.500 euro.
Vervolgens zien we de populariteit van Google terugkomen. Als Google Certified Professional Cloud Architect kun je een kleine 80.000 euro bijschrijven en ben je Google Certified Professional Data Engineer dan kun je op jaarbasis 75.000 euro verwachten. Het is goed om je bewust te zijn van het feit dat veel gecertificeerde it-professionals meer dan één certificering hebben.
Optelsom
De salarissen die hier genoemd worden, zijn een optelsom van verschillende factoren naast certificering, waaronder relevante vaardigheden, functie, senioriteit, geografie en toewijding. Desalniettemin geven deze waarden aan dat certificering de opleidingsinvestering en de benodigde tijd waard is. Certificering creëert een waardevollere en effectievere werknemer, daarom zijn promoties en salarisverhogingen aannemelijk na het verwerven van nieuwe vaardigheden. Het behalen van een it-certificering is voor werkgevers een teken dat iemand gemotiveerd is om tijd en moeite te steken in het verbeteren van zijn werkprestaties. En dat is een indicator die loont voor zowel werkgever als -nemer.
Stress en gebrek aan de juiste training
Het behalen van certificeringen in het bijzonder en uitbreiden van vakkennis in het algemeen blijkt cruciaal voor it-professionals. De grootste verandering van de laatste jaren zit namelijk in de digitale transformatie, waarbij de nadruk kwam te liggen bij it. Dit ging niet zonder slag of stoot.
Uit genoemd onderzoek werd duidelijk dat veel it-professionals stress en gebrek aan de juiste training hadden. Tevens is er sprake van een skills gap. Informatietechnologieën zijn zo snel en ingrijpend verder ontwikkeld dat veel it-professionals het niet konden bijbenen. De bestaande infrastructuur slokte zoveel tijd op, dat er geen ruimte en energie meer was om nieuwe kennis op te doen. Dus toen innovatie en vooruitgang noodzakelijk waren om te overleven, zoals veel organisaties recent hebben ervaren, kwam dit maar moeizaam van de grond. Projecten raakten ontspoord en veel organisaties konden hun tech-investeringen niet volledig terugverdienen. In het onderzoek bevestigen it-managers deze uitdagingen. Dit kon niet worden opgelost door het aannemen van nieuw personeel; werving en selectie is gewoonweg erg lastig.
Je zult als organisatie je it-professionals hoe dan ook de ruimte moeten geven voor training en opleiding. Neem daarbij in ogenschouw dat certificeringstrajecten resulteren in meer kennis bij professionals en binnen de organisatie. En dat draagt vervolgens weer bij aan de kwaliteit van je it-omgeving. Certificeringen vormen dan ook een belangrijk deel van de gehele mix aan it-opleidingen. En ja, daar staat in sommige gevallen een hoger salaris tegenover, maar die investering verdien je snel terug. Zeker omdat je daarmee een stevige basis opbouwt, waarmee je het verschil kunt maken voor de organisatie.
(Auteur Emile Ramlal is business development & innovation manager bij Global Knowledge Nederland.)
Het is jammer dat we alle certificeringen niet bij elkaar op mogen tellen voor het salaris want niets verliest uiteindelijk zo snel waarde als kennis in (van?) de ICT, hoewel…..?
“Informatietechnologieën zijn zo snel en ingrijpend verder ontwikkeld dat veel it-professionals het niet konden bijbenen.”
Vroeger was alles beter zou Dino zeggen want toen we het nog AUTOmatisering noemden kreeg je er ook nog een BMW bij maar nu bouwen we de luchtkastelen van digitalisering. Da’s wel makkelijk met de ‘Global Knowledge’ van stickers die zich kenmerken door de lage cognitieve vaardigheden van bediening. Aan Computer adaptive exams (CAT) voor certificering dan ook geen gebrek als het om hetzelfde telraam van (business)processen gaat. Oftewel dezelfde spijkers maar een iets andere hamer is alsof ze in India de buitenspelregel ontdekken middels de reversed engineering van codering.