De 24ste Olympische winterspelen beginnen vandaag in Peking. In de aanloop hebben tal van automatiseringsbedrijven en -adviseurs alles uit de kast gehaald om zo veel mogelijk medailles binnen te halen. Een (beperkt) overzicht. Tegelijk grijpen criminelen de kans om ook goud te halen.
De krachtsverschillen binnen de wereldtop zijn miniem. Behalve talent en eindeloos veel trainingsuren, speelt ook innovatie een steeds belangrijker rol in de jacht op een medaille. We noemen de Meetschaats. Deze winnaar van de Nationale Sportinnovator Prijs 2020 levert coach en schaatsers feedback over de techniek van de schaatsbeweging en geeft via sensoren gedetailleerd inzicht in het samenspel tussen voet, ijs en schaats.
De coach beschikt bovendien over een online dashboard waarmee informatie over de trainingsbelasting van een schaatser op een effectieve en toegankelijke manier wordt doorvertaald naar de juiste trainings-aanpassingen. Een tool om de balans tussen belasting en belastbaarheid te monitoren. Partners zijn: Sport Data Center (Universiteit Leiden), VU Amsterdam, Viking, KNSB en Innovatielab Thialf.
En natuurlijk big-data analyse. Het Sport Data Center identificeert trends in grote datasets en probeert uitschieters in prestatie te verklaren en te voorspellen. Door een langdurige samenwerking met Jumbo-Visma topcoach Jac Orie en een sterke dataset van topschaatsers is er unieke kennis ontstaan die individueel toepasbaar is en kan bijdragen aan de medaillekansen. De kennis wordt o.a. gebruikt voor het bepalen van een ideale taper periode (de laatste dagen/weken voor een wedstrijd) of de beste timing voor zware trainingen.
Cybercriminelen
Volgens it-beveiligingsbedrijf Mimecast is het zeer waarschijnlijk dat cybercriminelen het sportevenement misbruiken om inloggegevens te stelen en malware te verspreiden. Mimecast waarschuwt onder andere voor malafide videostreams en nagemaakte websites. Cybercriminelen kunnen officiële websites namaken die informatie over de Winterspelen bevatten, zoals de website van het evenement zelf of die van het Internationaal Olympisch Comité. Daarbij gebruiken ze een url die sterk lijkt op de officiële url, maar dan met een tikfout erin. Zo lokken ze mensen naar de nepsite toe. Deze websites zijn ontworpen om malware op het apparaat van de gebruiker te installeren of inloggegevens te stelen.
Een andere methode is het creëren van nepsites waar zogenaamd gratis videostreams van de Spelen te zien zijn. Cybercriminelen maken hier reclame voor in Facebook-groepen, op YouTube en op andere sociale media. Om toegang te krijgen tot de livestreams, moet de gebruiker een account aanmaken. Dit is een truc om (hergebruikte) inloggegevens in handen te krijgen. Deze worden vervolgens verkocht op het darkweb of gebruikt voor cyberaanvallen.
Nepmails
Mensen moeten verder oppassen voor nepmails waarin een prijs wordt gekoppeld aan de Olympische Winterspelen. In de e-mail staat dan bijvoorbeeld dat de ontvanger een hoog geldbedrag heeft gewonnen in een speciale loterij. Om deze prijs te claimen, moet het slachtoffer zijn bankgegevens doorgeven of een kleine betaling voldoen. Deze truc is al vele malen toegepast rondom andere grootschalige sportevenementen zoals het WK-voetbal.
‘We adviseren alle sportliefhebbers om de komende tijd op hun hoede te zijn voor oplichting, phishing en malware’, zegt Carl Wearn, het hoofd van de online-misdaadafdeling van Mimecast. ‘Cybercriminelen spelen continu in op de actualiteit om hun slachtoffers te misleiden. Miljoenen mensen overal ter wereld volgen de Olympische Winterspelen via internet, helemaal nu een fysiek bezoek aan het evenement niet mogelijk is. Het is vrijwel zeker dat kwaadwillenden hier een slaatje uit proberen te slaan.’