Studenten waarderen dertien Nederlandse masterstudies als excellent. Daaronder zit slechts één ict-studie: Information management aan de Tias. Dit blijkt uit de nieuwe 'Keuzegids masters'. In totaal zijn er 1.200 masteropleidingen in Nederland.
De gids zet jaarlijks alle masterstudies in Nederland op een rij aan de hand van studentenbeoordelingen. De gids helpt de student om door de bomen het bos te zien. Per studie is het studentenoordeel op vijf thema’s overzichtelijk weergegeven: inhoud, docenten, toetsing, voorbereiding op de loopbaan en sfeer. Per thema is een resultaat te behalen, variërend van – – – (zeer ondergemiddeld) tot ++ (zeer bovengemiddeld). Alle oordelen zijn afkomstig uit de Nationale Studenten Enquête 2021.
Tot de dertien masterstudies waar studenten lovend over zijn, behoort de studie Information management aan de Tias (Tilburg Instituut voor Academische Studies). In deze studie worden studenten opgeleid tot informatiemanager die helpt it-processen, strategische behoeften en bedrijfsvoering op elkaar af te stemmen. Tias noemt zich tegenwoordig een ‘school for business & society’ en is een samenwerkingsverband van de Universiteit Tilburg en de Technische Universiteit Eindhoven.
Minnen en plussen
In de Keuzegids staan drie overzichten van ict-studierichtingen, gegroepeerd onder de namen computer science (de exacte informatica, wo/hbo), kunstmatige intelligentie (robotica, machine learning en multi-agent systems, wo) en informatiekunde (een interdisciplinair vakgebied, waarin informatica samenkomt met uiteenlopende vakgebieden als management, ethiek, beleid en communicatie, wo/hbo). Daarnaast zijn er nog diverse ict-gerelateerde studies in allerlei andere studierichtingen waar bijvoorbeeld datawetenschap een rol in speelt.
In het computer-science-overzicht valt de opleiding ‘Ict in business and the public sector’ aan de Universiteit Leiden/dependance Den Haag uit de toon met een score van — op de categorie Inhoud. De opleiding ‘Software engineering’ aan de Open Universiteit valt dan weer op met een uitmuntende score van ++ op het onderdeel Toetsing.
Verder meldt de gids dat bij opleidingen computer science van de pas afgestudeerden 92 procent al een baan heeft, 89 procent voltijds werkt, 64 procent op masterniveau acteert en 71 procent goed voorbereid is op de functie. Het startsalaris ligt op 3.422 bruto per maand.
De Keuzegids constateert bij de kunstmatige-intelligentie-studies dat twee opleidingen niet goed aansluiten op de beroepspraktijk: Artificial intelligence aan de Rijksuniversiteit Groningen en Human -technology interaction aan de TU Eindhoven. Al kan het ook zo zijn dat dit twee theoretisch ingestoken opleidingen zijn.
Na afloop van een studie kunstmatige intelligentie heeft volgens de gids al snel 96 procent van de afgestudeerden een baan, al komt naar voren dat slechts 54 procent goed voorbereid is op deze eerste functie. Verder werkt 100 procent van de afgestudeerden voltijds, waarbij 78 procent op masterniveau. Het startsalaris ligt op 3.092 bruto per maand.
Informatiekunde
Bij informatiekunde blijken naast de excellente Tias-opleiding Information management nog een paar opleidingen op onderdelen goed te scoren: Business information technology (Universiteit Twente), Data science & entrepreneurship (Jheronimus Academy of Data Science – Jads- uit Den Bosch, in samenwerking met de TU Eindhoven en de Universiteit Tilburg).
De opleidingen Medical informatics (Universiteit van Amsterdam – UvA) en Informatics aan de Hogeschool Utrecht behaalden op alle onderdelen een goede (zij het niet excellent) score. Voor de Uva is er nog wel werk aan de winkel bij de opleiding Information studies; die scoorde een dikke min op Inhoud.
Bij opleidingen informatiekunde liggen de percentages bij net afgestudeerden op: 95 procent aan het werk, 60 procent werkt op masterniveau, 97 procent werkt fulltime en 61 procent is goed voorbereid op een baan. Het bruto maandsalaris ligt op 3.636 euro.
De Keuzegids is een consumentengids die de kwaliteit van alle opleidingen beoordeelt en vergelijkt op vier onderwijsniveaus: mbo, hbo, universitaire bachelors en masters. De gids wordt samengesteld en uitgeven door het gelijknamige bedrijf Keuzegids uit Leiden.