De invoering van de Omgevingswet wordt voor de vierde keer uitgesteld. De datum voor inwerkingtreding per 1 juli aanstaande, drie jaar later dan aanvankelijk was beoogd, blijkt opnieuw onhaalbaar. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) heeft zich laten overtuigen van de noodzaak hier meer tijd voor uit te trekken. In de plansoftware waarmee gemeenten, provincies en waterschappen nieuwe omgevingsplannen kunnen publiceren, zitten nog verschillende fouten.
Een nieuwe datum is niet genoemd. De bewindsman twijfelt nog tussen 1 oktober 2022 of 1 januari 2023. Leveranciers hadden het ministerie al maanden geleden gewaarschuwd dat invoering per 1 juli totaal onverantwoord was. Afgelopen vrijdag kregen betrokken bedrijven een oproep om op maandag 31 januari naar het ministerie voor overleg te komen.
Tijdens dit overleg werd aangekondigd dat op 1 februari een nieuwe datum bekend zou worden gemaakt. Maar na overleg met de Eerste Kamer heeft De Jonge besloten voorlopig geen nieuwe datum te noemen. De Senaat staat zoals bekend kritisch tegenover deze wet.
De bewindsman twijfelt of hij het advies van ambtenaren moet volgen om de invoering van de Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) zo snel mogelijk door te drukken. De Jonge wil eerst samen met de bestuurlijke partners bezien welke datum verantwoord is.
Storingen
De minister schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er meer tijd nodig is om goed te oefenen met de nieuwe digitale systemen. Maar leveranciers wijzen erop dat het niet alleen een kwestie van oefenen is. Volgens Lieuwe Koopmans, adviseur Omgevingswet bij leverancier Tercera, is het systeem nog niet af en niet stabiel genoeg. ‘Al meerdere standaarden moesten worden aangepast,’ zegt hij.
De landelijke voorziening (DSO-LV) werd medio januari geplaagd door storingen. De beschikbaarheid laat te wensen over. Van de tien werkdagen gingen zes werkdagen verloren. Door fouten in het DSO kunnen verschillende gemeenten en provincies niet verder met het publiceren van omgevingsplannen. Onder meer de gemeenten Haarlemmermeer en Hollands Kroon alsmede Flevoland hebben te maken met stagnatie.
Powered by Drools – a Java based Rule Engine