De TU Delft experimenteert met een exoskelet aangestuurd vanuit de hersenen. Via elektro-encefalografie wordt de hersenactiviteit van de drager van het robotisch harnas gemeten. Die data worden omgezet in instructies waarna de supersonische loophulp in beweging komt.
Dit jaar bouwt een studententeam van de TU Delft aan de zevende generatie van het exoskelet. Dat Project March-team bouwt voort op eerdere modellen en legt elk jaar een accent in de ontwikkeling van de loophulp. Vorig jaar werd via sensoren en dieptecamera’s de interactie met de omgeving verbeterd. Het robotharnas reageert bijvoorbeeld op een drempel of een afstapje en past het looppatroon daar op aan.
Teammanager Lieke Roelofs legt uit dat zij en haar medestudenten onderzoeken of via elektrodes de loopintentie in de hersenen zijn te detecteren. ‘Het idee is dat je het exoskelet laat lopen op basis van het signaal uit de hersenen van de piloot. Hier komt een hoop data-analyse bij kijken: welke elektrodes leveren de meest nuttige data en hoe gebruiken we deze data om een beweging te initiëren?’ Het team heeft hoge verwachtingen van het experiment.
Met het experiment om elektro-encefalografie (eeg) in te zetten, neemt de hoeveelheid data die verwerkt wordt sterk toe. Naast mechanisch en werktuigbouwkundig vernuft, spelen software en data een grote rol in het aansturen van het apparaat. De studenten krijgen hulp van de Goudse business intelligence-specialist Salure om patronen te herkennen in de datastromen en datamodellen te ontwikkelen die het exoskelet gebruikt voor de aansturing.
Cybathlon
Het eerstvolgende doel van het Project March-team is de zogenoemde design-presentatie op 11 maart 2022. Dan wordt het definitieve ontwerp van het exoskelet gepresenteerd.
Vervolgens wordt het exoskelet gebouwd en getest, zodat de piloot er in de zomer van 2022 mee kan lopen en deel kan nemen aan een internationale wedstrijd voor ontwikkelteams van exoskeletten, de Cybathlon.
Een handig ding voor Frans Timmermans als hij zijn eredoctoraat komt ophalen. Maar ik denk dat hij het wellicht niet aan de gang krijgt.