In Amsterdam is het Analytics for a Better World Institute (ABW) opgericht. Het instituut gaat wereldwijde problemen als klimaatverandering, honger, armoede, ontbossing en het uitsterven van flora en fauna helpen aanpakken met behulp van data en analytics.
ABW is een initiatief van de Amsterdam Business School van de UvA en het softwarebedrijf Ortec (analytics) uit Zoetermeer. Daarbij wordt samengewerkt met Dimitris Bertsimas, hoogleraar Business Analytics aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Cambridge (Massachusetts).
Data-analyse via algoritmes en kunstmatige intelligentie wordt met succes toegepast door allerlei commerciële bedrijven, bijvoorbeeld in de logistiek en de reclamewereld. In die sectoren heeft het de prestaties met tien tot vijftien procent verbeterd. ABW werkt op non-profitbasis en wil diezelfde technieken gaan inzetten voor duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.
Als die effecten zijn te vertalen naar de non-profitsector, dan kan dat grote impact hebben. Zo geeft Nederland jaarlijks vijf miljard euro uit aan ontwikkelingshulp. Als de genoemde prestatieverbetering is te bereiken, dan zou er voor zeshonderd miljoen meer hulp geboden kunnen worden.
Voorbeelden te over. Data-modellen zijn ook in te zetten om satellietbeelden van illegale ontbossing te analyseren, zodat er snel een reactie kan volgen. Door het analyseren van weersvoorspellingen en historische impactgegevens zijn de gevolgen van orkanen goed in beeld te brengen. Hulporganisaties kunnen dan sneller de benodigde hulp leveren op de juiste plek.
Monden voeden
Met voorspellende algoritmes konden onderzoekers helpen met het versnellen van klinische proeven tijdens het ontwikkelen van het Covid-19-vaccin. Daardoor kwam het vaccin sneller op de markt, wat duizenden levens redde. Door efficiënter om te gaan met voedselhulp kunnen miljoenen monden extra gevoed worden. Betere bodemanalyse via machine learning verbetert de opbrengsten van landbouw in Afrikaanse landen.
Mede-initiatiefnemer Dick den Hertog, hoogleraar Operations Research aan de Universiteit van Amsterdam, is al jaren bezig met de toepassing van analytics voor duurzame VN-doelen. Met zijn datamodellen hielp hij de Wereldbank om in Oost-Timor en Vietnam de beste plekken voor medische centra te lokaliseren. Hij werkte ook mee aan een onderzoek voor de humanitaire organisatie UNHRD om de locaties van hun hulpdepots te optimaliseren. Daardoor kunnen bij een ramp de hulpgoederen zo snel mogelijk worden geleverd. Voor de Nederlandse overheid berekende hij de benodigde hoogte van dijken om mensen te beschermen tegen overstromingen van rivieren. Daarmee werd een bedrag van acht miljard euro bespaard.
Zomer- en winterscholen
De bedoeling is dat ngo’s, overheden, non-profitorganisaties, bedrijven en charitatieve instellingen over de hele wereld gebruik gaan maken van de kennis en ervaring van ABW. Er komt een gratis en openbaar beschikbare, digitale marktplaats met oplossingen en tools. Maatschappelijke organisaties kunnen daar rondkijken en oplossingen die elders goed hebben gewerkt kosteloos hergebruiken.
De ABW-academy gaat ook zomer- en winterscholen organiseren voor ngo-medewerkers om ze te leren omgaan met data en analytics. Het secretariaat van de ABW komt bij de Amsterdam Business School van de UvA. Maar in de praktijk zal de ABW vooral een virtuele netwerkorganisatie zijn.