Meta, voorheen Facebook, is bijna klaar met de eigen ontwikkeling van een supercomputer 'in de overtreffende trap'. Deze SuperCluster heeft de rekenkracht die nodig is voor de metaverse, het netwerk van aan elkaar gekoppelde virtuele 3d-ruimtes.
Het moederbedrijf van Facebook staat voor de uitdaging hele geavanceerde ai-modellen te bouwen die worden gevoed met biljoenen voorbeelden. Volgens Meta-topman Mark Zuckerberg moeten deze modellen ook in honderden talen kunnen werken. Bovendien moeten ze samen tekst, afbeeldingen en video kunnen analyseren. Bepaald moet worden of de inhoud schadelijk is.
Zuckerberg kondigt de komst van deze AI Research SuperCluster (RSC) in een blogpost aan. Hij verwacht dat deze machine tot de snelste ter wereld gaat behoren. Het streven is de supercomputer rond de komende zomer gereed te hebben. Meta werkt hierbij samen met Nvidia. De grafische processoren van dit bedrijf vormen het hart van de ai-systemen. De huidige RSC bestaat uit 760 Nvidia DGX A100-systemen met meer dan zesduizend gpu’s en 46 petabytes aan cache-opslag. In de definitieve versie die medio dit jaar uitkomt, komen zestienduizend gpu’s en een exabyte aan geheugenopslag.
De tweede partner, Penguin Computing, brengt kennis in van high-performance computing gericht op ai en machine learning. Deze divisie van Smart Global Holdings zorgt voor een architectuur die is geoptimaliseerd voor ai, alsmede voor beheerde diensten. De derde partner, Pure Storage, biedt FlashArray en de all-flash opslagoplossing FlashBlade. Daarmee kan de RSC snel op grote schaal zowel gestructureerde als ongestructureerde data analyseren. Zowel Penguin als Pure Storage werken sinds 2017 aan Meta’s ai-onderzoeksinfrastructuur.
Zoals bekend heeft Facebook ambities voor de metaverse. Het sociale-mediabedrijf veranderde afgelopen oktober zijn naam in Meta. Zuckerberg denkt dat de metaverse het mobiele internet gaat opvolgen.