De vijfde en laatste aanbesteding binnen de categorie ICT Werkomgeving Rijk (IWR) 2021 is gegund aan Protinus IT en Centralpoint. Het gaat om het leveren van ict-diensten rondom werkplekhardware. Het vierjarige contract heeft een geraamde maximale waarde van negentien miljoen euro.
Voorbeelden van de uitgevraagde ict-werkplekgerelateerde diensten zijn het uitpakken, labelen, installeren, administreren en/of repareren van apparatuur, eindgebruikersondersteuning, mobile device management en logistieke diensten zoals distributie en beveiligde opslag van werkplekhardware. Het gaat om de overkoepelende werkplekhardwarediensten voor de andere vier IWR-aanbestedingen.
Dit viertal aanbestedingen werd vorig jaar gegund. Protinus IT, Centralpoint en Bechtle wonnen er drie: het leveren van beeldschermen, Android-devices & accessoires en laptops & vaste ict-werkplekken. Computacenter sleepte de vierde in de wacht: het leveren van iOS-, iPadOS- en MacOS-Apple-apparatuur. Inclusief de vijfde tender gaat het bij de IWR-categorie om een totale waarde van 474 miljoen euro.
De vijf aanbestedingen vallen dus onder de categorie ICT Werkomgeving Rijk (IWR) 2021. Het ministerie van Economische Zaken & Klimaat was de hoofdopdrachtgever namens de Staat der Nederlanden. Deelnemers binnen deze aanbestedingen zijn onder andere alle departementen en onderliggende organisaties, hoge colleges van Staat, de rechterlijke macht en adviescolleges. Voor het eerst deed het ministerie van Defensie mee aan deze rijksbrede aanbesteding.
Protinus IT
Het Houtense Protinus IT liet recent al van zich horen door het winnen van gunningen bij Inkoopcentrum Zuid (ICZ) en De Fryske Marren.
ICZ is een inkoopsamenwerking in de provincie Limburg en vertegenwoordigt binnen deze aanbesteding tal van publieke instellingen waaronder diverse gemeentes. Protinus IT is door het winnen van deze aanbesteding de komende tijd de leverancier van de deelnemende instellingen op het gebied van systeemsoftwarelicenties, kantoorsoftwarelicenties en bedrijfssoftwarelicenties. De levering van deze licenties is inclusief alle gerelateerde dienstverlening zoals implementatie, opleiding, onderhoud, helpdesk, updates en koppelingen met andere systemen. De looptijd van de raamovereenkomst bedraagt twee jaar, met één keer de mogelijkheid om voor twee jaar te verlengen. De maximale opdrachtwaarde bedraagt twaalf miljoen euro.
Ook bij de gemeente De Fryske Marren, waaronder Sloten, Joure, Lemmer en Balk vallen, betreft het een gunning voor het regelen van softwarelicenties. Daarbij gaat het de huidige in gebruik zijnde software, de mogelijke levering van meer specifieke kantoorsoftware én het leveren van advisering bij aankoop, licentiering en inhoudelijk advies. De Friese gemeente wil met dit contract het aantal fabrikanten en softwarepakketten verminderen en de licentiekosten verlagen. De raamovereenkomst loopt drie jaar met het recht om één keer met een jaar te verlengen.
Centralpoint
Centralpoint meldde afgelopen december nog een paar ‘wins’. Zo selecteerde de gemeente Hoorn na een aanbesteding het ict-bedrijf als leverancier voor de levering van alle eindgebruikersapparatuur. Het contract met deze nieuwe klant heeft een looptijd van twee jaar met een mogelijke verlenging van twee keer één jaar. De totale geraamde contractwaarde bedraagt 1,4 miljoen euro.
Daarnaast haalde de Nijmeegse wederverkoper ook de TU Delft als nieuwe klant binnen. De universiteit selecteerde na een Europese aanbesteding Centralpoint als leverancier van servers, met Detron als onderaannemer voor het onderhoud. Het contract heeft een looptijd van drie jaar met een optie tot verlenging met een jaar.