Microsoft legt liefst 68,7 miljard dollar neer voor game-uitgever Activision Blizzard. De acquisitie, de grootste ooit uit de eigen geschiedenis en de grootste overname in de game-industrie ooit, moet het tech-concern vooraan in de race naar de metaverse brengen.
Microsoft wil net als Facebook een gigantisch netwerk van onderling verbonden virtuele 3d-ruimtes bouwen, niet alleen voor werk en sociale contacten maar ook voor vrijetijdsbesteding.
Door de maker van Candy Crush, Overwatch en Call of Duty in te lijven, denkt Microsoft concurrent Facebook – die zijn naam al in Meta veranderde – de pas af te snijden. Ook het Chinese Tencent, Sony, Roblox en Epic Games moeten straks opboksen tegen de grootmacht op gebied van gaming en virtual reality. Microsoft vecht met de Xbox tegen Sony en Nintendo om de hegemonie op de gamingmarkt. Behalve met de spelcomputer is het bedrijf uit Redmond ook succesvol met games.
Maar de grootste drijfveer achter de overname is de wens toonaangevend te worden in de metaverse; een wereld waar niemand zich nog een goede voorstelling van kan maken, maar die Big Tech bijzonder aanspreekt. Microsoft-topman Satya Nadella zei in een toelichting dat gaming een sleutelrol zal spelen bij de ontwikkeling van de metaverse-platforms. Daarom is hij bereid voor Activision diep in de buidel te tasten.
Wangedrag
Overigens zwemt Microsoft zo in het geld dat de bijna zeventig miljard dollar cash wordt betaald. Nooit eerder heeft een bedrijf zo’n grote acquisitie volledig contant voldaan. De overnameprijs ligt 45 procent boven de koers waarop de slotkoers van Activision afgelopen vrijdag.
Microsoft doet het bod in een periode dat Activision zwaar onder vuur ligt in verband met ‘me-too’ affaires. Afgelopen maandag werden al enkele tientallen werknemers de laan uitgestuurd omdat die zich tegen vrouwen hadden misdragen. Ook verschillende topmanagers kregen een beschuldigding aan hun broek wegens wangedrag. Behalve dat vrouwen werden lastig gevallen, zouden die ook het slachtoffer zijn geworden van discriminatie.
Satya Nadella ging hier niet gedetailleerd op in, maar zei wel dat de cultuur van zijn organisatie de hoogste prioriteit heeft. Ook merkte de Microsoft-topman op dat Activision snel werk moet maken van verbeteringen in de kantoorcultuur.
Als de deal doorgaat, wordt Microsoft de op twee na grootste maker van games. De Amerikaanse anti-trustwetgeving kan nog een belemmering vormen. Microsoft is daar niet bang voor. Persbureau Reuters haalt een anonieme bron aan die zegt dat Microsoft drie miljard dollar aftikt ingeval de deal om die reden afketst. Dit hoge bedrag geeft aan dat Microsoft die kans erg klein acht.