De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is niet in gebreke gebleven door níét op te treden tegen Google. De toezichthouder hoefde een klacht van de Consumentenbond dat de tech-gigant gebruikers van Android-smartphones stiekem volgt, niet in behandeling te nemen.
Dat oordeelde de rechter in een rechtszaak die door de Consumentenbond was aangespannen tegen de AP.
De bond stapte in 2020 naar de rechter omdat de AP twee jaar na het indienen van de klacht tegen Google over privacyschendingen nog altijd geen besluit had genomen. Met de procedure wilde de belangenvereniging de AP dwingen dat alsnog te doen. Een eerdere ingebrekestelling had de toezichthouder al van de hand gewezen.
In een weerwoord stelde de AP dat de Consumentenbond geen belanghebbende zou zijn en daarom niet zelfstandig handhavingsverzoeken in zou mogen dienen. Maar daar ging de rechter niet in mee.
Teleurgesteld
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, is teleurgesteld over de uitspraak: ‘Dit is een tegenslag voor consumenten. Zij zijn gedwongen te wachten op een uitspraak van de Ierse toezichthouder, maar dat doen ze al ruim drie jaar. En intussen blijven de overtredingen onbestraft.’
Volgens de bond probeert Google gebruikers van nieuwe Android-telefoons ‘met sturende knoppen’ zover te krijgen dat ze de locatie-geschiedenis inschakelen. Daarnaast staat de functie ‘web & app activiteit’ standaard ingeschakeld. Via deze optie verzamelt Google ook locatie-gegevens. Volgens de Consumentenbond is dat in strijd met de wet.
Molenaar vindt het frustrerend dat Google zijn gang kan gaan. Het ergert haar ook dat de toezichthouder al meer dan drie jaar passief blijft. ‘De AP moet meer doen om dat proces te bespoedigen. Temeer daar Google alle gelegenheid krijgt met de Ierse toezichthouder te communiceren en op die manier invloed uit te oefenen. Consumenten worden niet gehoord. De manier waarop het Europese toezicht is ingericht, schiet tekort. Dit zullen we de komende tijd dan ook onder de aandacht brengen.’
De Ieren staan niet te trappelen om Google aan te pakken omdat de tech-gigant in dat land voor veel werk zorgt.