Logius onderzoekt hoe burgers zonder smartphone of zonder Nederlands paspoort zich online kunnen identificeren. Populair is het koppelen van een id-check aan de DigiD-app. Dat gebeurt via een eenmalig online-identificatie waarna ze zich met de app bijvoorbeeld kunnen identificeren bij een zorgverlener of de overheid.
Logius, dat generieke ict-voorzieningen van de overheid beheert, onderzoekt nu hoe gebruikers zonder smartphone mee kunnen gaan in die ontwikkeling. Bijvoorbeeld door in te loggen met alleen een desktop. Het is wel een vereiste dat die controle hetzelfde betrouwbaarheidsniveau heeft als de app. Een andere optie is inloggen via de beveiligde omgeving van informatiepunten voor de digitale overheid in bibliotheken. Eind deze zomer moet er een oplossing liggen. Daarna volgen de ontwikkel- en implementatiefase.
Ook voor burgers die niet beschikken over Nederlandse identiteitsdocumenten wordt gekeken hoe zij kunnen aanhaken op de trend van de id-check. Nu is er namelijk een Nederlands identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of id-kaart) nodig.
Logius bekijkt of buitenlandse identiteitsdocumenten, die net als Nederlandse identiteitsbewijzen voldoen aan internationaal geaccepteerde reisdocumenten, zijn te gebruiken voor de id-check. Die studie raakt ook aan de BRP (Basisregistratie Persoonsgegevens), laat een woordvoerder weten. Wanneer dat onderzoek klaar is, is niet bekend.
Zes miljoen
Het aantal gebruikers dat de id-check aan de DigiD-app koppelt, neemt toe. Afgelopen zomer stond de teller op 4,5 miljoen. Eind vorig jaar hadden zes miljoen app-gebruikers de id-check toegevoegd. Dat gaat via de nfc-lezer van de smartphone die de nfc-chip in het identiteitsdocument kan lezen, waarna de koppeling plaatsvindt.
DigiD
Ook het gebruik van DigiD is sinds de corona-epidemie flink gegroeid. Er is in in 2021 in totaal 545 miljoen keer ingelogd met DigiD (402 miljoen in 2020). In de helft van de gevallen verliep dit via de DigiD-app.
Volgens Logius is de sterke stijging van het aantal inlogs toe te schrijven aan het gebruik van de CoronaCheck-app en Coronatest.nl. Inmiddels gebruiken bijna elf miljoen burgers de DigiD-app om in te loggen op een totaal van 16,5 miljoen DigiD-accounts.
Inclusie
Contacten tussen burgers en de overheid verlopen steeds vaker digitaal. Ook in de zorg en het onderwijs wordt steeds meer online geregeld. Maar niet iedereen kan mee in het tempo waarin dat gaat.
Logius wil met de uitbreiding van de mogelijkheden van de id-check in de DigiD-app zorgen voor veilige manieren van inloggen. ‘Zo blijven gegevens goed beschermd’.
Ook is inclusiviteit een thema. ‘Om de overheid voor iedereen veilig en toegankelijk te houden, werken we constant aan het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van DigiD en onderzoeken we nieuwe oplossingen zodat niemand wordt uitgesloten’, schrijft Logius.