De inflatie loopt nogal op. Oftewel, ons geld wordt minder waard. Reden om, als je de vele commercials moet geloven, dan maar te investeren in bitcoins of andere cryptomunten. Ik blijf dat toch raar vinden om reclame te maken voor geld.
Ik moest een poosje geleden een nieuwe auto en toen zei de verkoper tegen mij ‘deze auto verkoopt zichzelf’. Ik zei ‘nou, ze hebben jou ingehuurd, dus blijkbaar niet’. En ik dacht er direct achteraan dat hij hem ook niet aan mij verkoopt.
Piramidespel
Bitcoins verkopen zichzelf ook niet. Er zijn wel veel mensen die bitcoins kopen, want vorig jaar steeg de koers van de bitcoin met 60 procent. Maar blijkbaar hebben nog steeds niet genoeg mensen bitcoins gekocht want de koers is ook bijna weer net zo hard naar beneden gegaan. Vandaar dat er ook weer flink reclame voor wordt gemaakt. Zo werkt het nu eenmaal in een piramidespel. Je moet wel nieuwe aanwas krijgen van deelnemers anders stort de piramide als een kaartenhuis in elkaar.
De cryptomunten gaan pas echt interessant worden als je ze overal kunt gebruiken. Dan zijn ze ook echt iets waard. Nu is het alsof je investeert in de sneeuwhoogte in Oostenrijk. Begin april ben je alles kwijt. Zou je ermee kunnen betalen dan is het een ander verhaal. Het is een beetje als met knikkeren vroeger. Je kon ook niet met knikkers betalen maar in de knikkertijd waren knikkers wel heel veel waard. Een paar weken later was de knikkertijd weer voorbij en knikkerde er niemand meer op het schoolplein. Daar stond je dan zielig met je washandje vol met knikkers.
Waardevast
Dus ik zeg investeer niet in cryptomunten en ook niet in euro’s. Maar goed, ik heb net geïnvesteerd in een auto dus misschien moet je helemaal niet naar mij luisteren. Het is ook nog een Škoda. Die schijnen lekker waardevast te zijn volgens de verkoper.
Ik moet Jacob gelijk geven wat betreft de Škoda want de koopprijs was gelijk aan de verkoopprijs maar dat kwam vooral door de benzineprijs, de auto kreeg je er toen gratis bij. Maar we rekenden toen nog in guldens waardoor kwartje van Kok harder op de prijs drukte dan de BTW want betreffende inflatie in de ruilhandel vergeet Jacob nog een argument.
Van mijn knikkertijd herinner ik me vooral nog de regionale verschillen, het klassieke kuiltje werd vervangen door de maat van een stoeptegel en knikkers hadden hierdoor zeker waarde. Misschien dat Dino nog de namen van de verschillende knikkers kent maar het schoolplein was hierdoor een soort van casino. Aangaande het spel niet veel anders dan huidige cryptomarkt als het om inzet gaat. En aangaande het veranderen van de regels bleken knikkers later heel bruikbaar voor het schieten met een katapult wat toen nog niet verboden was. In mijn kindertijd was ‘pijltjesschieten’ ook populair maar sowieso waren we toen veel meer buiten dan de huidige jeugd.