De metaverse, het gehele netwerk van aan elkaar gekoppelde virtuele 3d-ruimtes, trekt veel aandacht tijdens de CES, ‘s werelds grootste techshow die vandaag in Las Vegas in aanvang neemt. Ook Lalaland, de Nederlandse ontwikkelaar van virtuele paspoppen op basis van neurale netwerken, waagt zich in deze jonge wereld.
Bedrijven als Facebook, Roblox and Epic Games investeren miljarden in de ontwikkeling van de metaverse; Facebook veranderde zelfs zijn naam in Meta. Mede door deze rebranding neemt de belangstelling voor metaverse-technologie toe. Nike presenteert samen met Roblox de virtuele wereld Nikeland, een platform waar gebruikers communiceren, sporten en gamen met behulp van digitale versies van zichzelf.
Lalaland sluit aan bij de rij van techbedrijven die tijdens de CES tools toont waarmee de virtuele toekomst vorm en inhoud krijgt. De laatste innovatie van de Amsterdamse startup is de Meta Model Creator. Dit product bedient zich van artificial intelligence (ai) en biedt de mogelijkheid virtuele modellen van elke grootte, pasvorm en huidskleur te genereren. De doelgroep bestaat uit modemerken, retailers, digitale ontwerpers en makers van visuele content.
De gepersonaliseerde winkelervaring die Lalaland in Las Vegas toont, moet leiden tot hogere conversie en een grotere klantloyaliteit. Tijdens CES laat de startup zien wat er gebeurt als ai en blockchain ‘botsen’ met een non-fungible token. Deze tokens creëren een niet meer te veranderen digitaal bezit. De markt voor metaverse gaat zich naar verwachting explosief ontwikkelen. Bloomberg Intelligence verwacht dat in 2024 al een omvang van achthonderd miljard dollar is bereikt.
Robothaai
De drijvende autonome drone van het Rotterdamse RanMarine belooft een van de gimmicks van de techshow te worden. Deze robot-haai, WasteShark geheten, zwemt rond, haalt vuil uit het water en vergaart tegelijkertijd gegevens over de maritieme omgeving. Meer, RanMarine haalde hiermee het overzicht van CES-hoogtepunten dat de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal samenstelde.
Roseman Labs, een Bredaas starterbedrijf gespecialiseerd in privacy-tech, beleeft op de CES de internationale lancering van zijn Virtual Data Lake. Hiermee zijn te koppelen zonder dat onderliggende gegevens zichtbaar zijn. Een cryptografische techniek genaamd secure multi-party computation vormt de kern ervan. Het is een techniek die analyses op gezamenlijke gegevens mogelijk maakt met grote privacywaarborgen. Dit stelt organisaties in staat data te analyseren die in verschillende silo’s staan opgeslagen en daar ook blijven. Deze data worden versleuteld om er vervolgens een berekening op uit te voeren. Zo kunnen organisaties datasets virtueel combineren en query’s uitvoeren op deze virtuele database, met een sterke privacy van de input, en zonder de noodzaak om een nieuwe centrale analyseomgeving op te zetten. Hierdoor worden technische en organisatorische hindernissen vermeden.
Zo ontwikkelde Roseman Labs voor de Nederlandse netbeheerder Stedin een methode om data van slimme meters aan te wenden zonder gevolgen voor de privacy van gebruikers.