Computable heeft niet alleen een eigen redactie die verhalen schrijft, we doen geregeld ook beroep op experts-in-het-veld. Dit zijn de tien best gelezen stukken van deze externe specialisten.
Plek 1 tot en met 5
1. Is coronapaspoort (met qr-code) de doos van Pandora?
Het coronapaspoort moet binnenkort binnen Europa weer het vrije verkeer van personen mogelijk maken. Dit Digitale Certificaat wordt vanaf 1 juli officieel geïntroduceerd en vanaf vandaag geïntegreerd in de CoronaCheck-app. Met deze app wordt de qr-code nog breder in de samenleving gebruikt. Dat is in principe geen probleem, maar vereist wel onze aandacht.
2. De Nederlandse datachaos gaat viraal
Dat we een door een pandemie veroorzaakte gezondheidscrisis meemaken, weet iedereen. Dat die crisis aantoont dat ze overheid slecht omgaat met ict weten velen. Maar dat het meest schrijnende ict-falen as we speak zich afspeelt op het gebied van data is vrijwel onbekend.
3. Blockchain: ict voor (zelf)bedriegers
De blockchain lijkt een blijvertje. Niet omdat er eindelijk zinvolle toepassingen zijn, maar omdat wij bedrogen willen worden. Blockchain is iets voor pilotprojecten die in stilte sterven of resulteren in een gesloten, oncontroleerbare ‘claimchain’-toepassing. Er lijkt echter te veel geld en prestige in deze totale foptechnologie gestoken om ermee te stoppen.
4. Dashboards zijn dood, waarom gebruiken we ze dan nog?
Al jarenlang is er een lage adoptie van analytics- en bi-oplossingen. Het blijkt dat dashboards en mooie visualisaties slechts het beginpunt zijn bij het analyseren van data en niet het eindpunt. Bovendien leven we in een wereld die veel meer flexibiliteit vereist dan een vaste informatielaag of een kpi kan bieden.
5. Dit is waarom bedrijven repatriëren naar de cloud
Sommige organisaties voelen spijt over hun publieke-cloudstrategieën. Vorig jaar bleek uit een onderzoek van IDC naar cloud- en ai-adoptie dat vier van de vijf respondenten in het jaar daarvoor applicaties of gegevens van een publieke cloud had gemigreerd naar een private cloud of datacenter op locatie. Dezelfde studie meldde dat deze bedrijven van plan waren de helft van de publieke-cloud-applicaties in de komende twee jaar te verplaatsen naar een private of on-premise omgeving.
Plek 6 tot en met 10
6. Vijf technologische verwachtingen voor 2021
orona heeft de zaken flink opgeschud. Het op grote schaal op afstand werken deed bedrijven van uiteenlopende groottes hun heil zoeken in technologie om productief en efficiënt te kunnen blijven. En hoewel er nieuwe technologische ontwikkelingen zijn ontstaan in 2020, hebben we vooral een versnelde inzet van bestaande technologie gezien. In 2021 zullen we een verdere versnelling en verspreiding van deze trend zien, met daarnaast nieuwe iot-applicaties, technologieën en oplossingen die hun weg zullen vinden naar elke sector. Vijf verwachtingen voor 2021 op een rij.
7. PKIoverheid stopt met ssl-certificaten; wat nu?
Logius, de ict-beheerorganisatie van de overheid, stopt nog dit jaar met het aanbieden van publiek vertrouwde ssl-certificaten. Die worden gebruikt door overheidsorganisaties, in de zorg en door energiebedrijven en vervoerders, voor website-identificatie en het opzetten van een beveiligde transport layer security (tls)-verbinding. Deze organisaties moeten vanaf eind dit jaar dus op zoek naar een alternatief. Wat zijn de mogelijkheden?
8. Na 30 jaar is Linux te groot voor deze planeet
In 1991 kondigde de Finse student Linus Torvalds aan dat hij was begonnen met de ontwikkeling van de Linux-kernel, en de rest is geschiedenis. Het was geen ‘overnight succes’, maar de Linux-kernel is nu precies derig jaar later wel onderdeel van de meest gebruikte besturingssystemen ter wereld. Een terugblik.
9. Vier voorspellingen over data-science in 2022
Het einde van 2021 nadert en daarmee het einde van een bewogen jaar. Een goed moment om vooruit te kijken. Het is duidelijk dat data-science zich nog altijd rap doorontwikkeld en het komend jaar vormt daarop geen uitzondering. Hieronder de vier belangrijkste trends die een grote impact gaan hebben op data-science en artificial intelligence (ai), en daarmee op het jaar 2022.
10. Het is tijd om de firewall achter ons te laten
De firewall is een van de meest bekende stukjes beveiligingstechnologie. Zelfs een leek weet tegenwoordig wat een firewall ongeveer doet. Dit is gedeeltelijk te danken aan Hollywood-films. Telkens wanneer een hacker in een film een mainframe moet kraken, worden ze vaak geconfronteerd met een firewall, die ze snel zullen omzeilen door woedend op het toetsenbord te tikken.