De Vereniging voor zakelijke B2B informatie (Vvzbi) heeft de door haar aangespannen rechtszaak tegen de Kamer van Koophandel (KVK) gewonnen. De KVK had aangekondigd haar vermeende databankenrecht op het Handelsregister tegenover de leden van de vereniging te gaan handhaven. De rechtbank heeft nu geoordeeld dat de KVK geen databankenrecht op het Handelsregister heeft. De kamer laat weten 'verrast' en 'teleurgesteld' te zijn.
De KVK wilde vergaande beperkingen opleggen aan het gebruik van openbare handelsregisterinformatie. De Vvzbi heeft steeds betoogd dat de KVK zo’n recht niet heeft en dus niet op die basis de markt mag reguleren. ‘Wij zijn er altijd al van overtuigd geweest dat het beroep op het databankenrecht ongeoorloofd was. We zijn blij dat dat nu door de rechtbank is bevestigd”, aldus Jeroen Kempers, voorzitter van de Vvzbi.
Voor het bestaan van een databankenrecht is vereist dat de KVK, als producent van de databank, risicodragende investeringen heeft gedaan in het Handelsregister. Kempers: ‘De KVK draagt niet het financiële risico van investeringen in het Handelsregister: er is geen economische drijfveer, de KVK voert een wettelijke taak uit. Bovendien is het wettelijk geregeld dat de kosten van de KVK die niet uit haar inkomsten kunnen worden vergoed, worden gedekt door de Rijksoverheid.’
Volgens de verenigingsvoorzitter schept de uitspraak duidelijkheid voor de leden van de VVZBI en hun klanten, die de handelsregisterinformatie dagelijks nodig hebben als onderdeel van bijvoorbeeld compliance- en kredietverzekeringsprocessen. Vvzbi is opgericht door zes aanbieders van krediet- en bedrijfsinformatie Altares Dun & Bradstreet, CreditDevice, Creditsafe, Company.info, DR3Data en Graydon.
Kort geding
Eerder al won de vereniging in juni een kort geding dat het tegen de KVK had aangespannen. De wilde namelijk al vanaf 1 december 2021 zijn vermeende databankenrecht op het Handelsregister tegenover de leden van de vereniging gaan handhaven. De rechter oordeelde dat de kamer de status quo diende te respecteren zolang er nog geen uitspraak is over de vraag of de KVK daadwerkelijk een databankenrecht heeft.
De Kamer van Koophandel zegt na verdere bestudering van de uitspraak volgende stappen te overwegen. In een toelichting stelt de kamer: ‘De voorwaarden, op basis van databankenrecht gaven afnemers ruimte om eigen informatieproducten met Handelsregistergegevens te maken, maar kenden ook een aantal beperkingen aan het gebruik van Handelsregistergegevens. KVK wilde deze voorwaarden invoeren om aan de ene kant de privacy van ondernemers beter te beschermen. Aan de andere kant wilde KVK met de voorwaarden de rechtszekerheidsfunctie van het Handelsregister waarborgen. Zo kon voorkomen worden dat verouderde KVK informatieproducten, met oude en soms onjuiste gegevens, in omloop zouden raken. Daarom is de uitspraak – naast verrassend – ook teleurstellend voor KVK.’
Onze website is tijdelijk niet beschikbaar van vrijdag 24 december 18.00 uur tot maandag 27 december 7.30 uur. Het is niet mogelijk om gebruik te maken van de functionaliteiten op KVK.nl. Ook andere applicaties zoals de aansluitingen op KVK API, KVK Dataservice en KVK App Handelsregister kun je niet gebruiken in deze periode.
KVK neemt deze tijdelijke maatregel vanwege een wereldwijde kwetsbaarheid in software die ook KVK gebruikt: Apache Log4j. Op 20 december ontving KVK van het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) de dringende waarschuwing dat de feestdagen mogelijk gebruikt worden om IT-systemen binnen te dringen.
Het wordt tijd om de rommelige situatie rondom de KvK ééns en voor altijd op te lossen. De rechter is duidelijk, er wordt door de KvK een publieke taak uitgevoerd, door overheidsgeld ondersteund. Maak er maar een ZBO van en laat tegen kostprijs de diensten aanbieden.