Binnenkort is het minder omslachtig om een uittreksel uit het bevolkingsregister op te vragen. Elf gemeenten werken aan een qr (quick response)-code die het onnodig ingewikkelde en tijdrovende proces efficiënter maakt. Binnenkort wordt de centrale voorziening in gebruik genomen. Dan kunnen alle Nederlandse gemeenten de technologie in hun eigen systemen implementeren.
Een simpele qr-code moet een eind maken aan het omslachtige proces voor de aanvraag van een uittreksel uit het bevolkingsregister, officieel de Basisregistratie Personen (BRP) genoemd. Tot nu toe moet je zo’n uittreksel aanvragen op het gemeentehuis of online. Vervolgens moet je hem aan de balie ophalen of hij wordt naar je opgestuurd. Daarna toon je het fysieke document aan de instantie die erom vroeg. Vaak verdwijnt het uittreksel uiteindelijk in de shredder.
Digitaal uittreksel
De qr-code vormt een soort digitaal uittreksel, vertellen de initiatiefnemers Frank Lieuwen en Jaap van Vliet op de site Digitale Overheid. Lieuwen is projectleider dienstverlening bij gemeente Harderwijk en Van Vliet is regisseur samenwerking bij Dimpact, het samenwerkingsverband van veertig Nederlandse gemeenten op het vlak van digitale innovatie.
‘Het is nu mogelijk om digitaal een aanvraag in te dienen en direct je uittreksel te ontvangen in de vorm van een qr-code’, zegt Van Vliet. De code kan worden gescand met een validator-app. Als je niet technisch onderlegd bent, kun je de code ook (laten) printen. Als aanvrager kun je bovendien bepalen welke gegevens via de qr-code zichtbaar zijn. Zo houd je regie over je eigen gegevens.
Common Ground
De nieuwe oplossing is ontwikkeld volgens de uitgangspunten van de Common Ground-principes van VNG Realisatie. Dit betekent dat hij eenmalig is ontwikkeld en daarna door 352 gemeenten kan worden hergebruikt. Gemeenten kunnen de technologie bovendien inzetten voor alle gemeentelijke informatie waarvan de echtheid en authenticiteit moet worden gecontroleerd. Bijvoorbeeld voor de toekenning van individuele inkomenstoeslagen en voor de verstrekking van taxipassen.
In 2020 ontving het qr-project een bijdrage uit het Innovatiebudget van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
We kunnen het paard voor of achter de wagen spannen want het aanvragen van uittreksel BRP kost geld, atlas gemeentelijke leges laat zien dat er opmerkelijke verschillen zijn en kijkend naar de tariefwijzigingen is het gewoon ordinaire diefstal. Een onnodige administratieve last welke niet past in een vrij verkeer van personen als het om authenticatie gaat.