We hebben bijna een nieuwe regering. Deze nieuwe regering wil twee nieuwe kerncentrales bouwen. Het is alsof je een krant leest uit 1963. Maar het zou nog weleens nodig kunnen zijn. Steeds meer grote Amerikaanse techbedrijven willen een datacentrum in Nederland neerzetten. Ze zullen wel gedacht hebben dat als je genoeg stroom kunt aftappen voor je wietteelt, dan kun je ook een paar MB’s voor ons opslaan.
Google heeft een datacentrum in Noordoost-Groningen en Facebook wil er nu eentje in Zeewolde. Alsof ze zich afgevraagd hebben waar er eigenlijk nooit iets gebeurt en waar ze dus wel wat stroom over hebben. Naast dat ze werkgelegenheid bieden, vragen dit soort datacentra nogal wat stroom. Er is uitgerekend dat met de twintig datacentra, waar het kabinet nu op rekent, de datacentra 10 procent van alle stroom in Nederland opmaken.
Heel boos
En nu kun je heel boos op Facebook of Google worden, maar ze gebruiken zo veel stroom omdat wij er zo veel op zitten. Als wij niet zo veel saaie berichtjes posten die nog saaier zijn dan de Eemshaven en Zeewolde samen, dan was dat datacentrum helemaal niet nodig. Zo kun je ook heel boos op de boeren worden omdat hun koeien zo veel co2 uitstoten, maar als wij nu eens wat minder vlees zouden eten dan hoeven die boeren ook niet zo veel koeien te houden.
Mijn dochter is sinds een tijdje vegetariër. Zelf heb ik het idee dat ze dit doet om mij te pesten, maar zelf zegt ze dat ze dit voor de dieren doet. Ik heb haar al uitgelegd dat als we de dieren niet opeten, die dieren dan ook helemaal niet geboren worden. Nu vindt ze me nog stommer.
Belastinginspecteur
We zijn er tegenwoordig heel goed in om ergens tegen te zijn zonder de consequenties van de gevolgen ervan te willen dragen. Dus of we stoppen met social media en zoekmachines of we verwelkomen Facebook en Google met open armen. Ik zeg het laatste. We heten ze van harte welkom. Namens de belastinginspecteur.
Voor 20 megadatacentra waar half Europa op kan gaan werken en vooral achterklappen, heb je niet alleen heel erg veel stroom nodig, maar ook de bijbehorende stroomleveringsgaranties. Kolencentrales zijn slecht, dus kiest de regering weer voor kerncentrales. Voor windenergie is tot nu toe heel veel subsidie nodig geweest, voor kernenergie nog veel meer subsidie. Blijkbaar wordt het tijd om te stoppen met social media en alleen nog bedrijven met zoekmachines zonder tracking cookies en reclame van affiliates.
Klein detail Jaap, de wind laat zich niet reguleren waardoor deze ‘wiebelstroom’ voor een onzekerheid op het net zorgt. De back-up van conventionele centrales moet de zekerheid van levering geven en dat kunnen dus beter kerncentrales zijn dan kolengestookte centrales. En ja, de vraag naar stroom neemt toe maar niet alleen door datacentra.
De energietransitie is een steeds groter wordende puzzel aan het worden in een land met een grote bevolkingsdichtheid. En wat betreft het Not In My Backyard vraagstuk is het lastig kiezen voor landbouw, natuur, huizen of een datacenter. En dan noem ik nog niets eens de infrastructuur welke ook vliegvelden, havens en wegen omvat. Allemaal vervuilend en ruimte vragend maar essentieel voor ons land want terug naar karresporen en trekschuiten lijkt me geen optie.
Zoeken naar de win-win oplossing zoals een wederkerigheid in terug levering van warmte is een optie. Net zoals een verbetering van de efficiëntie per vierkante meter want zolang we er geen nieuw land bij winnen zullen we het moeten doen met wat we hebben. België terug claimen is tenslotte ook een optie maar ik geloof dat ze daar in Brussel niet zo blij mee zijn.
In België zijn ze wel meteen zo slim om nieuwe kerncentrales op de Noordzee neer te willen zetten, zie https://www.tijd.be/ondernemen/milieu-energie/laten-we-kleine-kerncentrale-in-noordzee-bouwen/10355622.html
@Fred Hage, de regering van België zit nu op 2 sporen. Verlengen van de operationele productie van haar oude kerncentrales in plaats van de afgesproken sluiting in 2025 en/of overgaan op gasgestookte centrales. Daarnaast is er o.a. een voorstel vanuit de industrie waar je naar verwijst; kerncentrales op zee. Geen van de opties is een piece of cake.
De behoorlijk oude Belgische centrales in Tihanges en Doel uitfaseren in 2025 is nog geen uitgemaakt zaak. Nogmaals langer laten werken is wellicht eigenlijk te duur vanwege de veiligheidsaspecten en bijkomende kosten, maar verlenging met enige jaren is waarschijnlijk ook onvermijdelijk om tijd te kopen.
België heeft nu een voorkeur voor gasgestookte centrales, met een lagere CO2 uitstoot ten opzichte van kolen. Dat is alleen rendabel als je gunstige lange termijn gascontracten hebt, anders kom je in de problemen. Nederland heeft het Russische gas op de kaart gezet, maar Poetin wil al heel lang graag terug naar de oude machtssituatie van de Sovjet-Unie en zet hiervoor aardgas als strategisch wapen in (zegt hij zelf). De vraag is of België als alternatie genoeg LNG kan inkopen met voldoende leveringszekerheid.
Kerncentrales op zee zouden sneller te bouwen zijn dan kerncentrales op het land, maar alleen omdat vergunningen dan sneller te regelen zijn. Op zee moet je kerncentrales nog veel beter beschermen. Bouw is dan al gauw 10-30% duurder. De nucleaire ramp bij Fukushima laat zien dat je niet op veiligheid moet bezuinigen. De noodstroomvoorzieningen van die centrales waren niet beveiligd tegen overstromingen omdat dit goedkoper was. N.a.v. Fukushima hebben ze bij Tihanges een waterkerende muur om het nucleaire site gebouwd en bijgebouwen meer aardbevingsbestendig gemaakt.
Bij dit soort complexe, omvangrijke en cruciale dossiers moet een regering tot een strategisch plan komen en die regelmatig bijwerken en regie voeren. (Buitenlandse) marktpartijen en staten kunnen heel andere doelen nastreven. We kunnen vrijwel niks meer zonder stroom. In Nederland hebben we gasopslag, maar daar hoeven onze leveranciers geen gebruik van te maken. Er zijn al 7 kleinere energiebedrijven in Nederland omgevallen omdat die nog even wilden wachten op lagere inkoopprijzen voor gas en elektriciteit.