De Rijksoverheid schroeft de komende tijd haar transparantie op. Vanaf 2022 stelt ze alle informatie over de inkoop van goederen en diensten beschikbaar op een online-platform. Daar kun je vinden hoeveel geld ministeries waaraan uitgeven en voor welk doel dat is en welke inkoopplannen ze hebben. Met de informatie kunnen bedrijven zich beter voorbereiden op offerteaanvragen.
Het nieuwe platform biedt een aanvulling op de bestaande inkoopinformatie die nu al openbaar is via de website rijksoverheid.nl. Daar staat al informatie over aanbestedingen, over contracten tussen rijksoverheid en leveranciers en over hoeveel de rijksoverheid aan de inkoop van goederen en diensten heeft uitgegeven.
Duurzaam
Op het nieuwe platform verschijnt verdere informatie over welke aanbestedingen er starten, welke contracten zijn afgesloten en wat de plannen van het Rijk zijn voor duurzaam inkopen. Volgens demissionair staatssecretaris Raymond Knops is het een manier om verantwoording af te leggen over de uitgaven van belastinggeld en waarom bepaalde diensten worden ingekocht.
Het platform wordt beheerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het sluit volgens de ambtenaren aan bij de informatiebehoefte van burgers, bedrijven en belangenorganisaties. Deze behoeften zijn in kaart gebracht door de Open State Foundation (OSF). Op basis van het onderzoeksrapport van deze onafhankelijke stichting, beslist het Rijk welke wensen en aanbevelingen ze overneemt. De ontwikkeling van het platform gebeurt stapsgewijs en in consultatie met belanghebbenden.
Informatie
De volgende informatie wordt direct op het platform geplaatst:
- Kabinetsbeleid Inkopen met Impact
- De (openbare versies van) categorieplannen (Inkopen met Impact, tevreden klant en professionaliteit)
- Marktconsultaties
- De Rijksaanbestedingskalender
- Gepubliceerde aanbestedingen
- Kerninformatie Rijkscontracten
- Strategisch Leveranciers- en contractmanagement en Software Asset Management
- Rijksuitgaven
- Evaluatie- en onderzoeksrapporten over de Rijksinkoop
- Best Practices van de Rijksinkoop, ter inspiratie van lagere overheden.
Het is de bedoeling dat het platform wordt ontwerpen en gebouwd door marktpartijen. Het duurt meerdere jaren voordat het volgroeid is. Het concept wordt in het voorjaar van 2022 besproken met de EU-lidstaten, voor het delen van kennis en expertise.